Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": БРИКС нуди шансу која се не пропушта

Гост у новој епизоди подкаста Локомотива био је економиста Немања Антић

БРИКС је и званично постао "БРИКС плус". Јужноафрички председник Сирил Рамафоса рекао је да је постигнут договор о водећим принципима, стандардима, критеријумима и процедурама процеса проширења БРИКС-а, о чему се већ дуже време расправља и да је на основу тог принципа донета одлука на самиту у Јоханезбургу да се од 2024. године савезу постојећих пет чланица оснивача придружи још шест земаља и то: Аргентина, Eгипат, Уједињени Арапски Емирати, Иран, Саудијска Арабија и Етиопија.

Чак четрдесет земаља је показало интересовање за улазак у БРИКС, од којих су 23 формално поднеле захтев за чланство. Са новопридошлим земљама чланицама "БРИКС плус" ће стварати 36% од укупног светског БДП-а и имати више од 47% светске популације.

"Када се номинални БДП земаља БРИКС-а коригује за куповну моћ грађана тих земаља, оне су престигле земље Групе Седам (Г7) и то за неких 15-16 процената пре неколико година", наводи Антић.

Са новопридошлим земљама чланицама, "БРИКС плус" ће од сад контролисати 80 одсто од укупно произведене нафте на свету, што би потенцијално могло да уздрма петро-долар који је настао 1974. године, нарочито имајући у виду да је Саудијска Арабија кључна ресурсна база САД сада и званично ступила БРИКС-у.

"Дуго времена је нафта у целом свету морала да се продаје само у доларима, једини који су раније покушали да тај систем уздрмају су Гадафи и Садам Хусеин. Интерес сваке државе је да контролише своју валуту и ретко ко ће се одрећи суверенитета своје валуте. На пример од евра је у Европи корист имала само Немачка, све земље које су се одрекле сопствене валуте су изгубиле полуге моћи да њихове владе решавају локалне проблеме као што су стимулација одређених сектора, подизање пензија, поспешивање извоза и друге важне ствари. Оно што БРИКС ради је креирање нове Развојне банке БРИКС-а која већ има социјалне и инфраструктуралне пројекте", наводи Антић.

На питање да објасни да ли се Немачка економија налази у рецесији, Антић одговара: "Немачка економија је у задња четири месеца 2022. године и у првом кварталу 2023. била у паду, у истом том периоду руска економија је бележила раст. Немачка се дуго година ослањала на руске сировине. Последњи притисак који су Американци извршили на Немачку је увођење санкција Русији на енергенте. Немачка не поседује нуклеарну енергију, угаљ је забрањен у производњи енергије, а наметнута је политика 'зелене агенде' и Немачка не поседује самосталну спољну политику већ се свела на оверени препис америчког министарства правде и "Foreign office-a", истиче Антић.

У првом делу емисије аутори подкаста Локомотива Тиосав Пурић и Марко Николић бавили су се културолошким сукобима који се воде у Америци које изазивају песме на Јутјубу и последицама које ће произвести самит БРИКС-а у Јоханезбургу.

Локомотива подкаст емитује се сваке суботе у 19 часова.

 

image