Србија и Балкан

Слободан Рељић у подкасту Локомотива: Украјинска офанзива постојала је само у "Њујорк тајмсу"

Гост у новој епизоди подкаста Локомотива био је новинар, социолог и колумниста РТ-а Слободан Рељић
Слободан Рељић у подкасту Локомотива: Украјинска офанзива постојала је само у "Њујорк тајмсу"

Шеф кабинета генсека НАТО-а Стијен Јенсен предложио је, како су пренели норвешки медији, да би Украјина могла да се одрекне својих територија које је Русија освојила, док би заузврат могла да добије чланство у НАТО-у.

На питање аутора Локомотиве да ли овакве изјаве представљају медијске "пробне балоне" и неку врсту припреме јавног мњења Запада за признање да је рат против Русије у Украјини пропао, Рељић коментарише:

"Такве изјаве су глупост. То је та стара логика - да Запад да Русији оно што је већ Русија заузела, а заузврат ће они нешто дати Украјини. Рат против Украјине је пропао, а та контраофанзива је постојала само у 'Њујорк тајмсу' и на Си-Ен-Ену".

Међутим, западни медијски магнати немају снагу коју су имали.

"Написи у западним медијима више ником ништа не значе. На Западу више нема са ким да се преговара о крајњим питањима. Европа је америчка колонија. И док је Америка имала неку тежину, у Европи је био могућ Вили Брант. Док је на Западу било неке идеје, била је могућа новинарка као Оријана Фалачи. Данас су могуће само лоше копије Кристијане Аманпур. У Белој кући немате с ким да разговарате. Кажу, саветници доносе одлуке. Али не могу саветници да одлучују уместо Вудра Вилсона", навео је Рељић.

"Са друге стране, у Русији се зна. Медведев можда одмах препоручује да се Лондон разори, али оно што каже председник Русије се не може лако багателисати. У Индији или у Кини знате са ким разговарате", додао је.

Говорећи о предстојећем самиту БРИКС-а, и о разликама модела западних и настајућих источних интеграција, Рељић опажа да је "цела суштина у томе да БРИКС не буде исто што и Америка. Да не буде pax americana. Да је то добро, не бисмо тражили нову Америку у Индији".

Најбољи пример ерозије западне моћи су збивања у Африци. "Ако те се Нигер не плаши, зашто би те се плашио Јапан", пита Рељић.

Локомотива подкаст емитује се сваке суботе у 19 часова.

image