Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Немачки суверенитет је потпуно уништен

Гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" био је Душан Достанић, научни сарадник на Институту за политичке студије. Аутори подкаста, Марко Николић и Тиосав Пурић, разговарали су са Достанићем о позицији Немачке у актуелном сукобу између Русије и Запада, о јачању Алтернативе за Немачку и слабљењу немачке привреде.
Нова епизода подкаста "Локомотива": Немачки суверенитет је потпуно уништен

Алтернатива за Немачку бележи раст на изборима у Немачкој. Међутим, "декларативно конзервативна" Хришћанско-демократска унија истрајава у одбацивању било какве сарадње са Алтернативом. Ивон Магвас, потпредседница Бундестага и чланица председништва ЦДУ-а, истакла је да су "за хришћанске демократе десни радикали непријатељи".

Душан Достанић је у "Локомотиви" подсетио да ово није први пут да се у Немачкој уводи такав дискурс у јавни говор.

"Изјава Ивон Магвас није прва такве врсте. Марио Чаја, бивши генерални секретар Хришћанско-демократске уније, дакле високо позиционирани званичник ове странке, изјавио је пре годину дана у једној емисији да је Алтернатива за Немачку непријатељ. Из оне перспективе која важи за демократску, такав речник је недопустив", поручио је Достанић.

Достанић је посебно истакао недоследност демохришћана званично конзервативном карактеру Хришћанско-демократске уније.

"Конзервативци су још седамдесетих година у Немачкој говорили да немају странку за коју би гласали. Дакле, још пре (канцелара Хелмута) Кола, та странка није била конзервативна. А онда се поставља питање шта је уопште конзервативно било у тој странци за време Кола, и после њега. Генерални секретар Коловог ЦДУ-а написао је у једној својој књизи да Немачка није постигла успех као национална, него као мултикултурна европска земља. Поставља се питање шта чувају конзервативци, ако не чувају нацију".

Ова идеолошка позиција у јавном мњењу Немачке додатно је учвршћена током мандата Ангеле Меркел. Достанић је као парадигматични тренутак истакао прославу једне изборне победе Хришћанско-демократске уније, када је канцеларка Меркел пришла једном политичком симпатизеру, узела немачку заставу из његових руку и бацила је на под.

Са друге стране, ова политика праћена је на спољнополитичком плану апсолутним подаништвом према Сједињеним Америчким Државама.

"Сетимо се реакције Меркелове на аферу прислушкивања, када је доказано да Америка прислушкује немачког канцелара. Реакција је била коментар да међу партнерима нема прислушкивања. Слично је и са Северним током. Оптужују се Украјинци, говори се да је неколико људи узело брод и из Пољске отпловило да би дигли у ваздух Северни ток. А јасно је ко је то учинио", коментарише Достанић.

На питање да ли би победа Алтернативе за Немачку значила ресуверенизацију Немачке, Достанић истиче да треба бити обазрив са прогнозама, пошто у Алтернативи за Немачку има појединаца који сматрају да трансатлантска сарадња може бити корисна за Немачку, мада су такви ставови маргинални.

У емисији је било речи и о настојањима немачке државе да се меша у свакодневни живот (ограничења у исхрани и хигијенским навикама), о агенди Зелених и њиховој зилотској посвећености рату против Русије, те о немачкој рецесији и судбини националних и конзервативних снага у Европи уопште.

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

image