Србија и Балкан

Александар Павић у подкасту "Локомотива": Уколико би руководство Српске пало, НАТО би окружио Србију

Гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" био је политиколог и колумниста РТ-а, Александар Павић. Теме разговора биле су, између осталог, збивања у Западној Африци изазвана превратом у Нигеру, идеологија БРИКС-а, предизборна превирања у Америци и ситуација у Републици Српској

Руско-афрички самит одржан крајем јула у Петрограду. Док су мејнстрим западни медији инсистирали да је само 17 афричких земаља било представљено на највишем нивоу, прећутано је присуство још 32 делегације афричких земаља. Готово читава Африка потписала је споразуме о војној сарадњи са Русијом, док се у сенци тих догађаја дешава највећи политички земљотрес од времена револуције Томе Санкаре у Буркини Фасо 1983-1987. године.

Преврат у Нигеру против прозападне власти слави се уз руске заставе на улицама Нигера, док су Мали и Буркина Фасо издали заједничко саопштење да ће војно интервенисати против било каквог покушаја војне интервенције Запада. Са истим ставом изашао је и Алжир, док је алжирски начелник генералштаба посетио руског министра одбране Шојгуа у Москви 1. августа.

"Деколонизација је кренула шездесетих година, када је постојао јаки Совјетски Савез. Сада је поново кренула деколонизација, која је немогућа без јаке Русије", сматра Павић.

"Шездесетих, нажалост, није дошло до праве деколонизације и са падом Берлинског зида, униполарни свет је реколонизовао Африку. Када су Кина и Русија довољно ојачале, када је БРИКС успео да брендира мултиполарност и претвори је у симбол, борба за слободу афричких народа је поново могућа".

Коментаришући феномен Јулијуса Малеме, вође треће по снази комунистичке и тврдо русофилске партије Бораца за економску слободу у Јужноафричкој Републици, Павић је истакао: "Европљани, неретко и несвесно, знају да гледају друге народе са висине. Међутим, упоредите Марин Лепен и Јулијуса Малему. Лепен је крајње маргнализована. Са друге стране, Европљани се слепо потчињавају бриселској бирократији, док Африканци против таквих поредака устају. Па ко је супериорнији онда? Ко је свеснији?".

У јеку предизборне кампање у Америци, бивши председник Доналд Трамп је поново под притиском Бајденовог режима. Алексадар Павић овај притисак на Трампа тумачи његовим односом према Русији, пошто је у последњим наступима најексплицитније досад изразио уверење да је Америци стратешки потребан мир са Русијом, за који, како наводи, током свог мандата борио.

Аутори подкаста, Марко Николић и Тиосав Пурић, коментарисали су и стање општег расула у америчком правосуђу и образовању, на основу чега је Павић истакао да је можда "и пре него Африци, сада Америци потребан један покрет за ослобођење".

Говорећи о најновијим притисцима на руководство Републике Српске, Павић је истакао да српско јавно мњење мора да се освести ризика пред којим је читав српски народ.

"Већ је једном избио рат у Босни и Херцеговини због покушаја мајоризације Срба. Сада се отворено крши Дејтонски споразум. Уколико би оваква Република Српска, која је брана уласку Босне и Херцеговине у НАТО, престала да постоји, онда би Србија заиста била сама и окружена атлантистичким земљама".

Подкаст Локомотива емитује се сваке суботе у 19 часова.

image