Србија и Балкан

Петронијевић: Тачи у Хагу јер је био спреман на договор са Београдом, Запад не занимају злочини ОВК

Запад не занимају ни Срби, ни Албанци, ни жртве ни злочини, каже адвокат Горан Петронијевић
Петронијевић: Тачи у Хагу јер је био спреман на договор са Београдом, Запад не занимају злочини ОВКGetty © Pierre Crom

Адвокат Горан Петронијевић оценио је да се бившим командантима ОВК оптуженим пред Специјалним судом у Хагу, а посебно Хашиму Тачију, не суди да би се дошло до истине и правде, већ због тога што је Тачи уочи хапшења био спреман на компромис са Београдом.

Петронијевић је за "Косово онлајн" оценио да суђење бившим командантима ОВК до сада показује то да Хагу не одговара да се руши наратив о ОВК, због чега су, како додаје, суђења углавном затворена за јавност.

"Мој став је од почетка да ће акценат у свим тим оптужницама и пресудама бити на страдању Албанаца од Албанаца. Шта то нас треба да занима, с тим што ће се из тога видети да су се они међусобно убијали? То је једина сатисфакција за Србе, да се нека врста терета скида са наших леђа", каже Петронијевић.

Додаје да ће се када су у питању злочини над Србима и неалбанцима "каскати са доказима".

"Сви ти Албанци који као сведоци говоре када су у питању жртве Албанци, они неће и нису спремни да говоре о српским или неким другим неалбанским жртвама и то се до сада може видети на суђењу. Можемо да очекујемо да ће то бити суђење Албанцима због криминалних и политичких међусобних уништавања", рекао је Петронијевић.

Каже да се Срби спомињу у оптужницама, али да је он песимиста у смислу доказивања истине у том правцу шта се са њима догодило.

"Управо из разлога што сведоци Албанци нерадо говоре о томе јер су заплашени. Међутим, када су њихови међусобни обрачуни у питању, они се итекако сећају свега и много више има доказа и сведока у том правцу", наводи Петронијевић.

Говорећи о затварању поступка за јавност, каже да то индицира да то не раде ни одбрана, ни Тужилаштво.

"Мотив тужилаштва за затвореност процеса би вероватно био притисак са неке стране да се неке ствари не би сазнале, јер би се на тај начин вероватно рушио наратив о ОВК и наратив о њиховом ослободилачком карактеру. То може да буде разлог, а може да буде разлог и прикривање улоге НАТО у свему томе. Склон сам да верујем да је у питању обоје", наглашава Петронијевић.

Истиче да је његова теза да се бившим командантима ОВК не суди да би се дошло до истине и правде.

"Моја теза је да се Тачију и осталима суди не да би се дошло до истине и правде и да би се казнили извршиоци кривичних дела, већ због тога што је Тачи био спреман на компромис са Београдом, а то није одговарало САД и делу међународне заједнице који стоје иза њих, већ су их склонили да не би против њихове воље урадили нешто са Београдом. Нешто што не би у пуној мери уважавао интересе западних сила. Њих занимају ти интереси, не занимају их ни Срби, ни Албанци, ни жртве ни злочини. И да није њихових интереса као примарних у свему овоме, ми би се са Албанцима одавно договорили на неки начин", закључио је Петронијевић.

image