Србија и Балкан

Митрополија црногорско-приморска: Градоначелник Цетиња не одустаје, бранићемо се

Користећи законске могућности бранићемо своју имовину, а на надлежним органима Престонице, које је градоначелник увео у овакву ситуацију, остаје немогући и, усуђујемо се рећи, нечасни задатак да оспорава неспорну и вековну црквену имовину", стоји у саопштењу Митрополије
Митрополија црногорско-приморска: Градоначелник Цетиња не одустаје, бранићемо сеwww.globallookpress.com © Martin Siepmann/http://imagebroker.com/#/search/

Митрополија црногорско приморска реаговала је данас на објаву градоначелника црногорске престонице Цетиње Николе Ђурашковића "да су институције Престонице предале Основном суду у Цетињу тужбе којима траже да се одређена имовина Митрополије упише на државу и на Престоницу".

"Градоначелник Цетиња очигледно не одустаје од антицивилизацијског и неправедног односа према Митрополији и њеној имовини, потпуно игноришући чињеницу да су народ и надлежне институције Црне Горе о питању црквене имовине већ дали свој суд, што се показало и на примеру покушаја отимања цркве на Ћипуру, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

"Овакви потези градоначелника, уверени смо, служе само у маркетиншке сврхе цетињске локалне самоуправе и доказивања да се налазе на 'правоверној' идеолошкој антицрквеној линији. Сигурно је да не служе владавини права нити интересима грађана Цетиња и Црне Горе. Митрополија црногорско-приморска ће користећи законске могућности бранити своју имовину, а на надлежним органима Престонице, које је градоначелник увео у овакву ситуацију, остаје немогући и, усуђујемо се рећи, нечасни задатак да оспорава неспорну и вековну црквену имовину", стоји у саопштењу Митрополије.

Иначе, престоница Цетиње јуче је предала Основном суду тужбу, којом траже да сеоска гробља у Грађанима у Ријечкој нахији, уместо на Српску православну цркву, буду уписана на државу, објавио је јуче на Фејсбуку градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић.

"Основном суду данас смо предали тужбу за упис сеоских гробља у КО Грађани у својину државе, а право располагања Пријестонице која су уписана на СПЦ, односно Митрополију црногорско-приморску. У сарадњи са мештанима и МЗ са територије Цетиња припремамо покретање нових поступака који имају за циљ упис својине на државу и право располагања Пријестонице Цетиње", написао је Ђурашковић.

Он је додао "да су некима уста пуна патриотизма иако су деценијама били у прилици да бране државну имовину и нијесу то учинили".

"А неко активно ради на повраћају те имовине", закључио је Ђурашковић.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner