Србија и Балкан

Црна Гора: Ђукановић вратио парламенту Закон о председнику

Саветник Ђукановића за уставни систем и правна питања, Борис Бастијанчић, тврди да се Законом о изменама и допунама Закона о председнику Црне Горе урушава државни поредак
Црна Гора: Ђукановић вратио парламенту Закон о председникуwww.globallookpress.com © Xinhua

Председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је Скупштини на поновно одлучивање Закон о изменама и допунама Закона о председнику.

Саветник Ђукановића за уставни систем и правна питања, Борис Бастијанчић, тврди да се Законом о изменама и допунама Закона о председнику Црне Горе урушава државни поредак.

"На Трећој седници Другог редовног (јесењег) заседања у 2022. години, дана 2. новембра 2022. године, донесен је Закон о изменама и допунама Закона о председнику Црне Горе, гласовима 41 посланика. Председнику Црне Горе овај закон достављен је у четвртак, 3. новембра у 13 часова. Нареднога дана, након што се упознао са формом и садржином Закона, подробно анализирајући његова спорна решења, председник Ђукановић одлучио је да врати Закон о изменама и допунама Закона о председнику Црне Горе на поновно одлучивање Скупштини Црне Горе", наводи се у саопштењу.

Допис Председника Црне Горе достављен је данас председници Скупштине. Бастијанчић наводи да би се потенцијалним проглашавањем овог закона, ступањем на снагу истог неминовно отворило питање очувања уставности и законитости, као и правне сигурности у политичком и правном систему државе.

Даље наводећи разлоге враћања Закона Скупштини на поновно одлучивање, председник Црне Горе је констатовао да би се створиле очито недемократске претпоставке за уништавање уставног добра какво је принцип поделе власти заснован на равнотежи и међусобној контроли, а не, како наводи, "на узурпацији једног дела извршне власти чији је носилац председник Црне Горе, и то од стране Скупштине Црне Горе као највишег дома државних легислативних активности, чему би се, иначе, у коначном, приступило предметним законским инжењерингом".

image