Србија и Балкан

Приштина најављује нову ескалацију: Посланици Српске листе биће замењени

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи још није прихватила оставке председника општина на северу Косова и Метохије, а председник скупштине тзв. Косова Гљаук Коњуфца каже да неће успети "Вучићев план" да створи нову Републику Српску
Приштина најављује нову ескалацију: Посланици Српске листе биће замењениwww.globallookpress.com © Agron Beqiri

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи још није прихватила оставке председника општина на северу Косова и Метохије, саопштио је њен портпарол Беким Купина. 

С друге стране, председник скупштине тзв. Косова Гљаук Коњуфца потврдио је оставке десет посланика Српске листе и навео да ће се обратити Османијевој овим поводом, а од Централне изборне комисије тражиће да предложи нове кандидате.

Коњуфца је најавио да у Приштини неће бити нових парламентарних избора, а избори ће бити расписани у општинама на северу КиМ будући да су сви градоначелници у општинама са српском већином јуче дали оставке.    

Портпарол Вјосе Османи је за приштински Телеграфи навео да ће"председница предузети неопходне радње, укључујући расписивање локалних избора, након што добије обавештење Министарства администрације локалне самоуправе о оставци председника општина". То обавештење, како наводи, још није стигло.

"Важећи закони и пракса јасно дефинишу процедуру расписивања ванредних избора у случајевима када начелници општина поднесу оставке на функцију", навео је Купина.

Коњуфца: Посланици Српске листе биће замењени, нема нових избора

Председник скупштине тзв. Косова Гљаук Коњуфца изјавио је да ће посланици Српске листе који су поднели оставке на места посланика у косовској скупштини бити замењени и да је тај поступак у току. Он је поручио да је "закон јасан"и да нових избора у Приштини неће бити, као и да председник Александар Вучић покушава да направи нову Републику Српску на простору КиМ.

Коњуфца је, након седнице скупштинског председништва, потврдио оставку десет посланика Српске листе и навео да ће се обратити председници Вјоси Османи и да ће од Централне изборне комисије тражити да предложи нове кандидате.

"Мислим да није дошло до угрожавања уставног поретка. У овом случају имамо посланичку групу. Законске процедуре су јасне, скупштина није у опасности, нити могу да је оспоравају", рекао је Коњуфца, преноси Косово онлајн позивајући се на Економију онлајн.

На питање да ли ће бити нових избора, Коњуфца је био децидан и рекао да је то немогуће.

"Да будемо јасни. Ако је то била намера Србије и Вучића да изазову изборе или дестабилизацију, онда мислим да то не само да није могуће, већ је и недопустиво. Надам се да имамо консензус са опозицијом да би ово било озбиљно кршење темеља косовске државности. Не искључујем да Вучић, Србија, Дачић и други могу да имају такве циљеве, а ми морамо да имамо основни национални консензус да не наседамо на провокације", поручио је он.

Говорећи о безбедносној ситуацији, Коњуфца каже да је све "под контролом".

"Србија све то оркестрира како би започела нову политичку фазу на `Косову`. То се неће догодити. Не предајемо се,  спроводићемо своје законе кроз владавину права упркос Вучићевим настојањима да кроз барикаде и оставке да други правац политичком процесу и самом дијалогу. Уверавам вас да ће тај план пропасти. Вучић покушава да направи Републику Српску у `Косову`",  закључио је Коњуфца.

Председник Српске листе Горан Ракић најавио је у суботу да ће Срби напустити све политичке институције на Косову и Метохији, скупштину, владу и четири општине, као и правосудне органе, полицију и администрацију.

Градоначелници општина на северу јуче су поднели оставке, а службу у косовској полицији напустили су српски полицајци на северу.

image