Србија и Балкан

Петковић: Куртијев трик није успео; Лажна дојава о бомби у просторијама Канцеларије за КиМ

Након разговора и прегледа полицајци су се уверили да нема ништа сумњиво и напустили зграду, рекао је Ешљани
Петковић: Куртијев трик није успео; Лажна дојава о бомби у просторијама Канцеларије за КиМ© IMAGO

Куртијев "трик" са лажном дојавом о бомби, како би иселио запослене у српским институцијама из зграде у Северној Митровици, није успео, рекао је директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је на друштвеној мрежи X додао да је о свим догађајима додатно обавестио међународну заједницу.

"Куртијев трик, да под изговором лажне дојаве о бомби, исели запослене из зграде у КМ у којој су 4 српске институције-јутрос није успео! Не пристају на отимање имовине, већ на решење у оквиру дијалога у Бриселу у контексту формирања ЗСО. О свему сам додатно обавестио међ. заједницу", написао је Петковић.

Косовска полиција добила је јутрос лажну дојаву да се у згради у којој су смештене просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Покрајински ПИО фонд и Косовско-митровачки округ у северном делу Косовске Митровице, налази експлозивна направа, потврдио је за Танјуг заменик генералног директора косовске полиције Митровица север Ветон Ељшани.

Ељшани је рекао да је косовска полиција обавила увиђај и да је дојава о подметнутој бомби лажна.

Прегледали су сва три спрата и разговарали са запосленима да ли има нечег сумњивог у објекту. Након разговора и прегледа полицајци су се уверили да нема ништа сумњиво и напустили су зграду. У питању је лажна дојава о бомби", рекао је Ељшани.

Српска листа поручила је јуче да одбацује ултиматум приштинских власти да напусти просторије у Косовској Митровици у којима је смештено неколико институција Републике Србије и захтева да се то питање решава у дијалогу Београда и Приштине, а у контексту успостављања Заједнице српских општина, како је предвиђено споразумима из 2013. и 2015. године.

Како је указала у саопштењу, намера приштинских власти је да по сваку цену наставе са ескалацијом ситуације на терену и окупирају зграду у Косовској Митровици, у којој су смештени Канцеларија за Косово и Метохију, Служба Дирекције Фонда ПИО, Косовско-митровачки управни округ и Центар за социјални рад Вучитрн.

Рок привремених приштинских институција да представници српских институција напусте поменути објекат истиче сутра.

image