Србија и Балкан

Мило прекинуо ћутање: Љут на Абазовића, тражи да Милатовић реагује

У јавности већ дуже време није било бившег председника Срне Горе, али је ипак прекинуо ћутање
Мило прекинуо ћутање: Љут на Абазовића, тражи да Милатовић реагује© R.R./ATAImages

Бивши председник Црне Горе откад је званично предао функцију Јакову Милатовићу није се оглашавао у јавности упркос бурним политичким дешавањима у земљи.

Ђукановић је предао лидерско место Данијелу Живковићу у Демократској партији социјалиста, али је и даље члан странке, па влада мишљење да и даље вуче конце у тој политичкој организацији.

Ипак је прекинуо ћутање, на шта га је натерала одлука Владе Црне Горе којом и даље управља Дритан Абазовић.

Наиме, влада је донела одлуку да подржи кандидатуру Саудијске Арабије на Генералној скупштини Међународног изложбеног бироа у новембру, када ће земље чланице тајним гласањем изабрати домаћина светске изложбе 2030. (ЕКСПО 2030).

Ђукановић је критиковао одлуку владе, тражећи да Подгорица подржи Италију, за шта као аргументе наводи историјске везе две земље и њихов савез у оквиру НАТО-а.

"Државе ЕУ и државе НАТО-а имају апсолутни приоритет у одређивању подршке кандидатурама у међународним форумима", навео је Ђукановић на мрежи Икс.

Прави разлог Ђукановићевог става изнео је Абазовић дан раније на седници владе. Он је рекао да су и Саудијска Арабија и Италија лобирали за гласање приликом сусрета са Ђукановићем и тадашњим министром спољних послова Ранком Кривокапићем.

"Интерес Црне Горе је да они (Саудијска Арабија) учествују у изградњи образовног објекта и било би рационално да искористимо ту прилику. Они ће милионски подржати Универзитет Црне Горе, а то су дугорочни пројекти", рекао је Абазовић и додао: "Волео бих да Саудијци буду више заступљени овде кроз своја улагања".

Понуда Саудијске Арабије за Светску изложбу у Ријаду између 1. октобра 2030. и 31. марта 2031. пријављена је под слоганом "Ера промена: Заједно за далекосежно сутра". Понуда Италије односи се на период од 1. маја до 31. октобра 2030. и под слоганом је "Људи и територије: регенерација, инклузија и иновације", наводи "Балкан инсајт".

Србија ће бити домаћин специјализоване изложбе ЕКСПО 2027. године, одлучено је на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (БИЕ).

Београд се тако нашао на мапи градова попут Лондона, Париза, Чикага, Шангаја и Дубаија који су у протеклих 170 година представљали позорнице за приказивање највећих иновација које су обликовале свет у коме данас живимо.

image