Србија и Балкан

Амбасаде Колективног запада у Србији: Поносно стојимо уз ЛГБТИQ+ заједницу

Поносно стојимо уз ЛГБТИQ+ заједницу у Србији и чврсто подржавамо вредности које Прајд представља, наводи се у заједничком саопштењу
Амбасаде Колективног запада у Србији: Поносно стојимо уз ЛГБТИQ+ заједницу© S.S./ATAImages

Амбасаде и представништва 25 земаља и Делегација ЕУ у Србији издали су заједничку изјаву поводом "Београд Прајда 2023", у којој подржавају одржавање те манифестације и истичу да желе да поново потврде посвећеност поштовању, како се наводи, промовисању и заштити људских права за све.

"Поносно стојимо уз ЛГБТИQ+ заједницу у Србији и чврсто подржавамо вредности које Прајд представља - прихватање, инклузију и различитост. Наставићемо да радимо са локалним ЛГБТИQ+ организацијама како бисмо помогли да ова заједница заузме легитимно место у друштву и обезбедили конструктивну дебату када су у питању теме једнакости, недискриминације и људских права, укључујући слободу окупљања и слободу изражавања. То су универзална права. Без обзира на то где смо, ко смо - или кога волимо", наводи се у заједничкој изјави коју су поједине државе објавиле на својим налозима на друштвеним мрежама или сајтовима.

Изјаву су потписале амбасаде и представништва из следећих земаља у Републици Србији: Аргентине, Аустралије, Аустрије, Белгије, Канаде, Хрватске, Чешке Републике, Данске, Делегације Европске уније, Финске, Француске, Немачке, Грчке, Италије, Јапана, Холандије, Норвешке, Португалије, Румуније, Словеније, Шпаније, Шведске, Швајцарске, Украјине, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава.

image