Свет

Недовољно либерални: Канада саветује опрез ЛГБТ и "људима са два духа" који путују у САД

Број демонстрација против ЛГБТ у Америци прошле године порастао је чак 30 пута у односу на 2017. годину
Недовољно либерални: Канада саветује опрез ЛГБТ и "људима са два духа" који путују у САД© Photo by George Pimentel/Getty Images

Канада је ЛГБТ држављане који планирају путовање у суседне САД упозорила на ризике и "потенцијалне опасности" због недавно усвојених закона у појединим државама, преноси Ројтерс.   

Број демонстрација против ЛГБТК у Сједињеним Државама прошле године порастао је чак 30 пута у односу на 2017. годину, а на снагу ступају правне одлуке којима се ограничавају одређени сегменти ЛГБТ покрета, попут забране операција промене пола на малолетницима.

Нови канадски савети за путовања у Америку сада укључују поруку упозорења за све оне који себе сматрају "људима који у себи имају два духа", лезбијкама, геј, бисексуалним, трансродним, онима који преиспитују свој пол и интерсексуалним људима, односно скраћено 2СЛГБТКИ+.

"Дводухи људи" за чију безбедност се канадска влада брине, заправо су потомци канадских староседелачких народа који се осећају као да у себи "имају и мушки и женски дух".

"Поједине америчке државе су донеле законе и политике које могу утицати на 2СЛГБТКИ+ особе. Проверите релевантне државне и локалне законе", каже се у савету.

Упитана зашто су савети допуњени, заменица премијера Канаде Кристија Фриленд, је поручила да је канадска влада ангажовала стручњаке "да пажљиво погледају широм света и да прате да ли постоје посебне опасности за одређене групе Канађана".

Сједињене Државе су главна туристичка дестинација за Канађане, а само у јуну су се са путовања јужно од границе вратило њих око 2,8 милиона. Према званичним подацима објављеним прошле године, око четири одсто канадске популације, односно око милион људи старости 15 година и више се изјашњавају као лезбејке, геј, бисексуалци или друге сексуалне оријентације које нису хетеросексуална.

image