Србија и Балкан

Копнена војска, ваздухопловство и Жандармерија у акцији: Одржана вежба "Победник 2023" (ФОТО)

Током десетодневних активности на полигону реализована су бројна гађања из различитог наоружања артиљерије
Копнена војска, ваздухопловство и Жандармерија у акцији: Одржана вежба "Победник 2023" (ФОТО)© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Припадници Четврте бригаде копнене војске, уз подршку снага Ратног ваздухопловства и ПВО и јединица Министарства унутрашњих послова, реализовали су на полигону "Пасуљанске ливаде" тактичку вежбу с бојевим гађањем "Победник 2023", саопштило је данас Министарство одбране.

Тежиште вежбе је било на извођењу нападне операције ојачане тактичке групе с преласком у противпобуњеничку операцију, док је део секвенци од кључног значаја реализован у симулацији борбе у урбаној средини, уз организовање садејства са јединицама ратног ваздухопловства и Жандармерије.

Посебна пажња дата је прикупљању и обради обавештајних података новоуведеним средствима, заштити снага, контроли територије и непрекидности логистичке подршке јединица у зони операције.

У реализацији задатака активно су употребљавани тенкови и друга оклопна борбена возила, противоклопни ракетни системи, артиљеријска оруђа, ракетни системи за противваздухопловна дејства, беспосадни ваздухоплови, мултисензорски извиђачки системи и савремено стрељачко наоружање.

Током десетодневних активности на полигону реализована су бројна гађања из различитог наоружања артиљерије, артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, оклопних јединица и пешадије, а вежбајући састави су демонстрирали висок степен способности за реализацију тактичких и ватрених задатака.

Реализацијом вежбе, којом се завршава овај циклус интензивне обуке, унапређена је обученост и оспособљеност командног кадра и јединица за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбених операција.

Завршним активностима на вежби присуствовали су командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Тиосав Јанковић и начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба, бригадни генерал Мухарем Фазлић.

image