Србија и Балкан

Какве везе имају Драган Ђилас и Миљана Кулић? Откуд "Задруга" на Шолаковом СББ-у?

Корисници кабловске мреже СББ у власништву "Јунајтед групе" овог септембра на поклон су добили гледање "Задруге". "Јунајтед група" иначе подржава протесте "Србија против насиља" чији је основни захтев укидање ријалитија и телевизија које их емитују
Какве везе имају Драган Ђилас и Миљана Кулић? Откуд "Задруга" на Шолаковом СББ-у?© Принтскрин/ Јутјуб/Задруга званична страница

Шта су причале Ана Ћурчић и Ивана Шашић, да ли је Јањуш прекршио обећање дато жени Ени, и ко је најновији дечко Миљане Кулић? Ако не знате, можете да питате кориснике СББ-а који дане броје до истека последње две недеље овогодишњег "поклона" свог кабловског оператера – бесплатног пакета канала на којима се емитује "Задруга Елита".

Када је најављена нова сезона ријалитија због кога је месецима протестовао део опозиције тражећи његово укидање, телевизија Н1 питала се "смеје ли се Жељко Митровић нацији у лице". Председник странке Слободе и правде Драган Ђилас вест да ријалити почиње да се емитује истог дана као и школска година оценио је као "бестидност власти која нема границу".

Можда би било боље да су ћутали?

"Захваљујући блиској сарадњи оператора 'Јунајтед групе' и 'Пинка', 'Задруга' 1, 2, 3 и 4 канали биће бесплатно доступни свим корисницима СББ-а током месеца септембра", похвалила се телевизија "Пинк" откривајући (ненамерно?) ко се ових дана баш слатко исмејао.

Јер та "Јунајтед група" чијом је милошћу првих месец дана емитовања "Задруге" бесплатно, компанија је у коју се својевремено утопила Ђиласова "Дајрект медија" и која је у власништву једног од његових најближих политичких сарадника - Драгана Шолака.

Ако вам назив медијске компаније "Јунајтед група" звучи познато – добро сте погодили. Реч је о фирми која је власник телевизије Н1. Исте ове која се згражавала због поновног покретања "Задруге" и месецима раније свом силом подржавала захтеве људи који су протестовали тражећи укидање "Задруге" наводећи је као један од разлога за катастрофално стање друштва које је кулминирало масовним пуцњавама.

Занимљиво је, међутим, да публика независних медија у власништву "Јунајтеда" није могла да се обрадује овом изванредном медијском (хуманитарном?) пројекту у оквиру ког је део нације бесплатно добио своју дозу најновијих брачних трзавица репера Ша, сазнао коме је Станија украла мужа и едуковао се о раскиду Александре и Цара.

Међу последњим вестима које су под тагом "Задруга" објављене на сајту те телевизије били су управо текстови с насловима "Смеје ли се Жељко Митровић нацији у лице", или "Најстрашније сцене које је јавност могла да види у Задрузи: Ко гледа ријалити програме?".

У својим обимним анализама најстрашније пошасти нашег друштва, Митровићевог ријалитија, ова независна телевизија ниједном није поменула да су они који ријалитије гледају - и то бесплатно - између осталог и клијенти СББ-а, односно њиховог газде.

Вест о "даровању" бесплатног програма доступна је тренутно на интернет страници "Пинка", док на "Гуглу" и даље постоји траг да је и СББ дародавац пренео срећне вести, иако, када на тај линк кликнете, добијете само обавештење да страница "Задруга пакет промотивно до краја септембра" - више не постоји.

Због чега је страница нестала, ако се ријалити "све у 16 емитује", остало је нејасно.

Док гледаоци СББ-а уживају у бесплатном ријалитију, опозиција је одржала свој 20. протест против насиља. Међу захтевима протеста који свесрдно подржава Ђиласова партија, и даље је укидање ријалити програма и емисија које "промовишу неморал и насиље на телевизијама са националним фреквенцијама", као и забрана штампаних медија чији садржај "промовише насиље, агресију и крши новинарски кодекс".

Забринута за ментално и емоционално здравље Срба, Ђиласова Странка слободе и правде донела је и Националну стратегију за борбу против насиља, која подразумева моментално укидање свих ријалити програма.

Нема најава да ће "Задруга" икада престати да се емитује на "Пинку", а што се тиче Шолака - он још није рекао да ли ће услишити захтеве својих политичких сарадника за укидање ријалитија на СББ-у.

Његов Н1 је, међутим, уредно известио о протесту.