Србија и Балкан

Хрвати сагласни: Телефоне избацити из школа

Више од 85 одсто свих хрватских наставника подржава забрану коришћења мобилних телефона у основним школама, а забрану заговара и већи део ученика
Хрвати сагласни: Телефоне избацити из школа© Sean Gallup/Getty Images

Више од 85 одсто свих хрватских наставника подржава забрану коришћења мобилних телефона у основним школама, показују резултати анкете коју је спровео Институт за друштвена истраживања у Загребу.

Према истраживању спроведеном у јуну прошле године, забрану заговара и значајан део ученика.

Анкета је, како Танјуг наводи, рађена на узорку од 1.705 наставника и 3.706 ученика петог разреда, као и 3.866 ученика седмих разреда из 84 основне школе у Хрватској.

Ученици петих разреда подељени су по питању забране коришћења мобилних телефона, односно забрани се противи 47,4 посто ученика, а 52,6 одсто њих то подржава, док се ученици седмих разреда већински противе забрани - њих готово 70 посто (68.9). Нешто мање од трећине забрану подржава, преноси хрватски портал "Индекс".

"Ученичка перспектива о забрани коришћења мобилних телефона у школама указује на сложеност ове теме", наводе аутори истраживања и истичу да нису уочене разлике у одговорима с обзиром на пол, регионалну локацију школе, школски успех или образовање и статус оца.

image