Србија и Балкан

"Добар дан, опет ја": Број оболелих од короне поново расте у Србији, има ли разлога за страх?

Тренутно се хоспитализује око 40-50 особа недељно, било због пнеумоније изазване вирусом ковид 19, било због хроничних стања која имају повећани ризик од погоршања основне болести, наводе из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" за РТ Балкан
"Добар дан, опет ја": Број оболелих од короне поново расте у Србији, има ли разлога за страх?Getty © Christopher Furlong

Баш када смо помислили да је са короном готово, поново су се појавиле вести да се овај вирус шири. Из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" потврдили су за РТ Балкан да број оболелих расте током претходних неколико недеља и да је очекивано да ће се раст наставити и у наредним седмицама.

Међутим, како наглашавају, у највећем броју случајева болест се испољава у благом и средње тешком облику који не захтева хоспитализацију.

SARS-CoV-2 вирус (ковид 19) је присутан у целом свету, односно не може се очекивати његово искорењивање након престанка пандемије, објашњавају у институту.

Додају да, учесталост ове инфекције, односно болести ковид 19 варира у зависности од различитих чинилаца, а највероватније ће се у будућности болест јављати, слично као и друге вирусне респираторне инфекције, са већим интензитетом током хладних месеци и након окупљања људи у затвореним просторима и колективима.

Министарка здравља Даница Грујичић јутрос је рекла да је откривено 1.700 оболелих на 7.000 оних који су имали респираторне проблеме а који су тестирани, али је нагласила да је то на недељном нивоу, додајући да је то ипак мали број, те да нису затрпане болнице.

"Тренутно се хоспитализује око 40-50 особа недељно, било због пнеумоније изазване овим вирусом, било због хроничних болести и стања имунодефицијенције код којих инфекција САРС-КоВ-2 може да представља повећани ризик од погоршања основне болести", наводе из "Батута" за наш портал.

Који сој је тренутно актуелан у нашој земљи?

"Субваријанта ЕГ.5.1 (тзв. ерис) је детектована у Србији, међутим релативна заступљеност појединих варијатни вируса није нам позната. Можемо, на основу података из других земаља у којима се секвенцирање генома ради са већом учесталошћу, претпоставити да се и у нашој земљи у циркулацији налазе доминантно субваријанте омикрон соја вируса и ЕГ.5, а остале са знатно мањом учесталошћу", истичу.

Што се симптома тиче, из овог института кажу да код највећег броја особа болест се испољава симптомима инфекције горњих респираторних путева, који се клинички не могу разликовати од инфекција узрокованих другим респираторним вирусима - повишена температура, малаксалост, бол у гуши, са или без кашља.

Остали симптоми и знаци се јављају са мањом учесталошћу.

Вакцинација

Све особе узраста 12 година и старије које нису вакцинисане против ковида 19 или нису примиле бустер дозу вакцине могу да се вакцинишу и свима се препоручује да приме најмање примарну серију и једну бустер дозу вакцине, наводе из "Батута" за наш портал.

Особама које имају ризик од теже форме болести (старије од 50 година, особе са хроничним обољењима и стањима ослабљене отпорности) треба да приме и додатну бустер дозу у складу са препорукама стручног комитета за имунизације. Додатне бустер дозе се могу дати свим особама старијим од 18 година код којих је од претходне дозе вакцине или инфекције SARS-CоV-2 прошло најмање три месеца.

"Бивалентна вакцина која се примењује као бустер доза пружа и даље висок степен заштите од тежих форми болести, иако заштита од инфекције није висока као што је била раније", наглашавају из "Батута" за РТ Балкан.

Препоруке радне групе за поступање у условима пандемије ковид 19

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковида 19 на седници одржаној у понедељак у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" донела је препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

На нивоу примарне здравствене заштите:

- Значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике.

- Обавезно је тестирање на ковид 19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њихова обавезна контрола и тестирање након прележане инфекције.

- Обавезно тестирање контаката са ковид позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије COVID-19.

На нивоу болничких установа:

- Тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије.

- Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, као и одељења геријатрије и одељења где се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама.

- Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење.

- Забрана посета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе.

- Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних седам дана изврше процену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају предлог мера, као и да на даље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институтом/заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно методолошким упутством.

Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

У погледу болничких капацитета за смештај хоспитализованих пацијената оболелих од ковида 19, Радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење капацитета. Пратиће се епидемиолошка ситуација, и у складу са тим ће Радна група благовремено реаговати и дати смернице за увођење неопходних промена, наводи се у саопштењу.

image