Србија и Балкан

Корона поново у Србији? Расте број заражених

Стање није алармантно, а у наредне две недеље знаће се имамо ли радикалнији пораст позитивних или ће ситуација да се смирује, кажу из Дома здравља на Палилули
Корона поново у Србији? Расте број заражених© Photo: Antonio Ahel/ATAImages

У домовима здравља широм Србије ових дана бележи се пораст броја пацијената позитивних на ковид 19.

Како за "Вечерње новости" каже директор Дома здравља на београдској општини Палилула др Александар Стојановић, у овој здравственој установи сваки трећи пацијент са повишеном температуром позитиван је на корону.

"Током јучерашњег дана, од 15 пацијената, њих шесторо је било инфицирано короном. Ово је значајан скок у односу на август када смо дневно имали једног или ниједног позитивног", рекао је Стојановић.

Он напомиње да је пораст броја инфицираних ковидом очекиван јер је прошло десетак дана од када је и у Србији потврђено присуство "ериса", подваријанте омикрона, означене као ЕГ.5.

"Ништа још није алармантно, засад нема тешких клиничких слика", указује саговорник "Новости".

Он додаје да ће се у наредне две недеље знати имамо ли радикалнији пораст позитивних или ће ситуација да се смирује. Наводи и да их пацијенти све чешће питају да ли да се вакцинишу против ковида, као и да ће следеће недеље почети имунизација против грипа. 

Осим подваријанте ерис, у нашој земљи у циркулацији је и друга подваријанта омикрона, кракен чије присуство је званично потврђено почетком године. 

Подваријанте омикрона требало би посматрати као прсте једне шаке, каже вирусолог др Миланко Шеклер.

"Никаквих битних разлика нема, кракен, ерис или нешто треће, свеједно је. Те мутације значе прилагођавање вируса да би опстао у циркулацији. Када се прилагођава он губи на патогености, тако да не очекујем озбиљније последице које могу да направе подваријанте омикрона", каже Шеклер.

image