Србија и Балкан

Шеклер за РТ Балкан: Све су то сојеви изникли из омикрона, нема разлога за бојазан

Шеклер истиче да је опасност све мања и како време пролази све је мања шанса да се десе неки ексцеси, јер смо сви у мањој или већој мери имунизовани
Шеклер за РТ Балкан: Све су то сојеви изникли из омикрона, нема разлога за бојазан

Вирусолог Миланко Шеклер изјавио је да нема разлога за бојазан због ширења корона вируса и нагласио је да се шире и респираторни вируси.

"Шире се респираторни вируси и аденовируси, за мање од месец дана појавиће се и грип. Ово је период респираторних инфекција", истакао је Шеклер у разговору за РТ Балкан.

Људи више времена проводе у затвореном, вратили су се с одмора, деца су пошла у школу, нема више одсутних, већа је концентрација људи у затвореном простору...Тек ће респираторне инфекције да расту, тако да није ништа специјално", истакао је он.

Што се сојева короне тиче који харају у Србији, Шеклер каже да је све то потпуно ирелевантно.

"То су сојеви који су изникли из омикрона. И ерис и пирола, али све то је настало од једне линије омикрона и разликују се минимално. Омикрон је извор свих ових сојева и главне особине су од њега", објаснио је Шеклер.

Он је подсетио на то шта се све причало када се појавио омикрон.

"Када се појавио, говорили су да има 56 мутација, да је Франкештајн, а суштина је да променљивости променио особине, тако да је мања патогеност и блажи су симптоми. Ово је и даље прилагођавање омикрона нама. И даље је та патогеност минимална, нико није забележио већу, огроман део светске популације је или вакцинисан или је прележао вирус", наглашава Шеклер.

Додаје да је опасност све мања и како време пролази све је мања шанса да се десе неки ексцеси, јер смо сви у мањој или већој мери имунизовани.

Да ли треба да вратимо маске?

Шеклер подсећа да су и пре појаве короне, сваки пут када се јаве вирусне инфекције, болнице забрањивале посете и терале људе и особље да носе маске, те наглашава да то није ништа специјално.

"Ми у својој глави повезујемо маске са короном, а то није тако. У Кини или Јапану чим крене сезона кијања и кашљања сви носе маске, јер је то део културе, јер ако кијаш одеш и купиш маску да не би заразио остале, а овде је то пежоративно схваћено, као да те неко тера", наглашава Шеклер за наш портал.

Истиче да је увек пожељно да се носе маске како би се заштитили старији, они који су болесни, који могу да имају теже облике болести, којима је имунитет слабији или су онколошки пацијенти, а поготово, према његовим речима, треба да носе они који имају симптоме, да не би ширили заразу.

image