Србија и Балкан

Вучић о говору у УН: Рекао сам оно што нико други није смео да изговори

Наше је било да кажемо шта је истина, да то остане записано у историји, рекао Вучић
Вучић о говору у УН: Рекао сам оно што нико други није смео да изговори© Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Председник Србије Александар Вучић да још није добио ниједну реакцију на свој говор на Генералној скупштини Уједињених нација.

Он је додао да званичници вероватно сада између себе причају како је заостао у прошлости и шта није смело да се изговори. "Мени се јављају из малих земаља јер су срећни што неко може да каже оно што и они мисле", рекао је Вучић.

Председник је изјавио да не очекује да ће свет и "велике" земље уважити његове позиве на поштовање принципа међународног права које је више пута поменуо у говору.

"Нисам дете да такве ствари очекује, то је у бајкама, нема ништа од тог посла. Наше је било да кажемо шта је истина да то буде на понос нашег народа да је један од ретких који може да каже истину. То неће допринети ничему, али оснажиће нашу позицију, јер знају да знамо и да не покушавају да мислећи да не разумемо добију нешто што није могуће. А да ли се то свиђа онима што се позивају на принципе кад им одговара то се неће променити", објаснио је Вучић своје излагање пред Генералном скупштином УН.

Рекао сам шта стварно мислимо и радимо, и могу да нам кажу да им се то не свиђа. Ескобар је рекао да Србија има своју политику. Ја нисам неко ко ће да препише нечију политику и да се хвали тиме. Србија и њен народ имају своју Владу која води своју политику. Ако очекујете да ће то да помера куле и градове - неће, рекао је председник.

Вучић је рекао да се мале државе сада боре за свој глас и да се мирис слободе осећа свуда и да се он шири светом те да неће моћи да се заустави.

"Желим да се спајамо и сарађујемо са људима. И хоћу да изразим забринутост о ситуацији на КиМ. И имао сам незваничне сусрете са представницима САД и не желим о томе да говорим. Исказао сам забринутост и страх. Хапшење, претње, језик који користе и тајминг то све показује Куртијеве намере", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је вечерас у Њујорку имао добар састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутерешеом и да га је упознао са ситуацијом на КиМ.

"Имали смо добар састанак, генерални секретар УН Антонио Гутереш изузетно поштује Србију и разуме позицију Србије и ми смо му захвални што је увек показивао поштовање према нашој земљи и што истиче њену важност и на Балкану и у Европу и поштовање принципа на којима почивају УН", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Ми смо рекли да ћемо подржавати његову агенду реформи УН у будућности и да смо изузетно захвални смо за сваки допринос који је до сада пружио за остварење принципа УН и изградњи мира широм света, нагласио је Вучић.

Вучић је прокоментарисао и то што је хрватски председник Зоран Милановић, током обраћања на седници Генералне Скупштине УН, упутио јавни позив за признање такозваног Косова.

"Ево, видим ових 100 земаља стало у ред да послушају Милановића, све се гурају. Ено тамо кажу: 'Позвао нас Милановић, па стојимо да потпишемо за независно Косово'. Видела жаба да се коњ поткива, па и она нешто да каже по том питању", рекао је.

image