Србија и Балкан

Абазовић не искључује нове ванредне изборе у Црној Гори: Људи из подземља нам праве владу

Решење за формирање нове владе је у другачијем приступу, визији и инклузивности, каже председник црногорске владе у техничком мандату
Абазовић не искључује нове ванредне изборе у Црној Гори: Људи из подземља нам праве владуGetty © Riccardo Savi / Stringer

Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је да не искључује нове ванредне изборе у случају да не може да се формира власт.

У интервјуу за "Глас Америке" Абазовић је рекао да подржава апеле западних савезника Црне Горе да та земља што пре формира проевропску извршну власт, али да она не може да се договори на силу.

"Црној Гори треба нова влада након избора, међутим, знате како, не можемо на силу да је договоримо. Они који су преузели одговорност на себе да одраде тај посао, што је сасвим ок, треба да га доведу до краја. Уколико у томе не могу да успеју онда треба да препусте неком другом да проба", рекао је он.

На питање где је решење за формирање нове владе, Абазовић, који борави у Њујорку и као шеф црногорске дипломатије, каже да је решење у другачијем приступу, визији и инклузивности.

"У томе је решење, оно сигурно не може да буде да се повлаче потези који умањују број оних који треба потенцијално да подрже нову владу. Подсетити да је амбиција била и организација самих парламентарних избора да ми дођемо до неке квалификоване већина која би могла да доведе до промена значајног рифреша у правосуђу које је највећи проблем генерално када је у питању владавина права у Црној Гори. То се сада свело на тражење неке просте, најпростије већине што је опет ок, и то би било легитимно. Али, ако то не може да се постигне као циљ онда они који нуде таква решења, мислим да треба адресирати одговорност на правом месту. И нови избори нису нешто што треба искључити", навео је Абазовић.

Истиче да су избори увек најчистије решење и да од њих не бежи.

"Морам нагласити да нама треба више стабилности. Уколико одемо на нове изборе то ће значити да још један временски период ми нећемо бити у стању да конституишемо нову власт. Самим тим, проћи ће још један временски период, направиће се још неки трошкови, а исход ће бити неизвестан", указао је Абазовић.

Он сматра легитимним приступ мандатара Милојка Спајића да се одређене партије изаберу као партнери у влади, а одређене не изаберу, али да у том случају не може рачунати на подршку његове Уре.

"То је потпуно легитиман приступ. Ја то апсолутно поштујем. Међутим, уколико се иде са тим приступом, не може се очекивати подршка од нас. Ми смо увек гласали за све оно што је добро за Црну Гору, и остаћемо при томе. Бранићемо ставове који штите интересе грађана, и кад је у питању правосуђе, и када су у питању друге ствари. Али не може неко да очекује да добије подршку, а да без икаквог разлога некога искључи као потенцијалног партнера. Мислим да то говори о неколико ствари. Прво, да утицај на прављење владе имају људи из црногорског подземља који су потпуно десетковани овом владом", навео је актуелни премијер Црне Горе.

Абазовић истиче да је довољно видети ко прави и подржава кампању да се што пре дође до овакве минијатурне владе.

"Кад кажем минијатурне, мислим на подршку", појаснио је Абазовић.

На питање ко су ти људи из подземља Црн Горе, Абазовић каже да је реч о медијима који су јако блиски онима који су сада већ у великом процесу пред надлежним органима Црне Горе.

"Људи који су власници тих медија. Нису они непознати црногорској јавности. Људи који имају по 500 милиона евра", каже Абазовић и наглашава да је реч о  онима око Бемаксове групације, а на питање да ли за то има доказе, технички мандатар каже да није ту за доказе јер је за њих надлежно тужилаштво.

"Ја сам ту да отварам очи грађанима Црне Горе", поручио је он.

image