Србија и Балкан

Прво хапшење у случају "Тунел"

Медији сазнају да је у питању Предраг Миротић из Подгорице, повратник у извршењу кривичних дела. Суђено му је за превару, али и због оптужби да је био део групе која је 2019. опљачкала бензинску пумпу "Монтенегро петрол" у Подгорици
Прво хапшење у случају "Тунел"© FOTO TANJUG/ MUP CRNE GORE/ SAŠA MATIĆ/ nr

Полиција је ухапсила П. М. (31) из Подгорице, за ког се сумња да је део криминалне групе која је учествовала у копању тунела испод зграде Вишег суда у Подгорици, саопштено је из Управе полиције.

Медији сазнају да је у питању Предраг Миротић из Подгорице.

Наведено је да су полицијски службеници Регионалног центра безбедности "Центар", Одељења безбедности Подгорица лишили слободе једно лице, у предмету "Тунел".

"Наиме, по налогу поступајућег тужиоца полиција је ухапсила П. М. (31) из Подгорице. Њему се на терет стављају кривична дела криминално удруживање, тешка крађа и спречавање доказивања, путем помагања. Он ће уз кривичну пријаву у законском року бити приведен надлежном тужиоцу на даље поступање”, пише у саопштењу.

Миротић је повратник у извршењу кривичних дела. Суђено му је за превару, али и због оптужби да је био део групе која је 2019. године, претећи пиштољем радницима, опљачкала бензинску пумпу "Монтенегро петрол" у Подгорици.

Суђено му је за превару у продуженом трајању. Пре неколико година теретили су га да је израдио четири фалсификована печата предузећа "Когент комјуникејшн Монтенегро" (ЦЦМ) и злоупотребио их приликом овере налога за пренос новчаних средстава у банци "Сосијете женерал Монтенегро". Тада је пред тужиоцима тврдио да је новац узео јер га јуре каматаши.

Црногорске "Вијести" су раније објавиле да црногорска полиција трага за Подгоричанком Кристином Баћовић, због сумње да је део криминалне групе умешане у случај "Тунел", тј. крађе доказа из депоа Вишег суда.

Подгорички лист тврди да је Баћовићева идентификована као особа која је, користећи фалсификовану личну карту (на име Андријана Марић), изнајмила стан у сутерену из ког је прокопан тунел до поменутог депоа, те да јој се пре неколико дана изгубио сваки траг.

Полиција и тужилаштво утврђују да ли је злоупотребила и своју мајку, која је управница судске писарнице.

Инспектори Одељења безбедности Подгорица покушавали су да лоцирају и ухапсе Баћовићеву која је, како се верује, спона између запосленог у Вишем суду и "рудара" мафије, али и да је била веза између извршилаца посла и њихових помагача из Црне Горе "за којима се наставља интензивна потрага", наводи РТЦГ.

Руководилац Основног државног тужилаштва Подгорица, тужилац Душко Милановић одговорио је "Вијестима" да је држављанка Црне Горе, коју сумњиче да је повезана с обијачима депоа, на одређени начин повезана с Вишим судом.

Међутим, додао је да тужилаштво још нема довољно уверења или доказа да су криминалне групе копале тунел.

Оперативни подаци полиције говоре да су вође кавачког криминалног клана организовале копање подземног тунела, а инспектори и даље утврђују шта им је био главни циљ, преноси РТЦГ.

Претходно, полиција и тужилаштво идентификовали су извођаче радова на копању тунела од сутерена зграде у подгоричкој Његошевој 12, до депоа Вишег суда.

То су, према тврдњама истражитеља, учинили Вељко Марковић (32), његов стриц Милан Марковић (53), Дејан Јовановић (30) и Владимир Ерић (32) из Лознице.

image