Србија и Балкан

Брнабић: Међународна заједница да се дозове памети, Курти одговоран за смрт косовског полицајца

Огроман део одговорности је и на међународној заједници, поручила је премијерка Србије
Брнабић: Међународна заједница да се дозове памети, Курти одговоран за смрт косовског полицајца© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

"Крв тог албанског полицајца је на рукама Аљбина Куртија. Да није било његове политике такве каква је ни тај човек не би био мртав. Они нису имали шта да траже тамо. Да је било међународне политике у складу са повељом 1244 УН тај човек такође не би био мртав, као ни ови остали", изјавила је вечерас за ТВ Пинк премијерка Ана Брнабић коментарушићи немире на северу КиМ, убиство полицајца и троје Срба.

Додала је да приштинске снаге нису требале да склањају са севера било шта, па је највећи део одговорности на Куртију, а огроман део је и на међународној заједници.

"Мислим да је у томе причао и рођак убијеног полицајца. И Албанцима тамо је сасвим јасно да ни Албански животи Куртију не значе ништа. То су за њега све пиони. Па повучете овамо потез, исценирате сукоб, онда заједно са Међународном заједницом дате сами себи "карт бланш" да побијете што више Срба на КиМ и даље идете у етничко чишћење", рекла је премијерка.

Премијерка је истакла  да је бескрајно забринута због свега што се дешава на КиМ

"Да се нико не наљути, жао ми је и Албанаца. Куртију ничији живот ништа не значи. Баш сам забринута. Мислим да се не пише добро ако се међународна заједница не дозове памети. Свако нормалан ће вечерас отићи да спава тужан и забринут. Постоји само једна особа која је данас срећна а то је Курти. Он је пресрећан", навела је премијерка.

Када је погинуо албански полицајац Курти је, како каже Брнабић, био пресрећан јер је то оно што је он желео и ето некако је дошло до тога.

"Бескрајно верујем у мудрост председника Вучића и да ћемо наћи прави начин да одговоримо на ово. Морамо наћи начин да сачувамо мир, и наш народ на КиМ. Ако ово од данас не говори довољно странцима и Албанцима колико је опасан Курти онда смо у великом проблему", истакла је Брнабић.

image