Србија и Балкан

Курти: У Бањској се крије 30 наоружаних људи, позивам их да се предају

У Приштини је одржана седница Савета безбедности тзв. Косова, након које се обратио Курти
Курти: У Бањској се крије 30 наоружаних људи, позивам их да се предају© TANJUG/ DOPISNIK KIM

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да се на простору Бањске и Звечена крије 30 наоружаних људи који нападају Косовску полицију.

Он је на ванредној конференцији за новинаре рекао да су приштински специјалци окружили манастир Бањска, и позива наоружане особе да се што пре предају.

Курти је рекао да они представљају организовану формацију која је дошла да се бори на Косову и Метохији.

"Напади на нашу полицију се настављају, има 30 тешко наоружаних људи, војних или полицијских професионалаца, који су окружени нашим полицијским снагама, позивам их да се предају. Они су наставили да нападају полицију и након убиства Африма Буњака и рањавања Рашита. Њихова возила су без регистарских ознака. На мосту су постављена два камиона како би блокирали саобраћај", рекао је Курти.

Курти је показао и фотографије џипова без таблица, наводећи да припадају лицима која су учествовала у нападу у Бањској.

Конференцији за медије присуствује и заменик генералног директора Косовске полиције Фехми Хоти, који је на питање да ли има рањених, рекао да за сада нема информације о томе, али да још има размене ватре.

Курти је рекао и да је косовска полиција нападнута ручним бомбама и минобацачем, што је назвао терористичким нападом организованим од стране српских криминалних група.

"Нападнути су и ручним бомбама. Данас је тежак дан за државу, од данас ће полицији недостајати један њен посвећени припадник... Његово убиство треба претворити у подстрек за још већу посвећеност у борби против криминала и тероризма. Напади оружаних група и даље трају, осуђујемо овај злочиначки и терористички напад. Организовани криминал уз подршку Београда напада нашу земљу. Ми штитимо законитост, штитимо наше грађане и нашу независност. Злочинци ће бити ухваћени и кажњени. Држава је спремна да одговори на злочин криминалаца, односно терор терориста", рекао је он.

"Најважније је да нико више не погине"

Како је појаснио, на сликама се види да су унутар манастира и поред спољашњег зида блиндирана возила без таблица.

"Ја тражим од свих ових појединаца да се предају, јер ми желимо да владавина права, мир и сигурност владају за све грађане. Ово није никаква борба са наоружаним цивилима, него са људима који су тешко наоружани и представљају велику опасност за уставни поредак и за сигурност свих грађана, зато молим грађане свих заједница да остану мирни, да прате службене извештаје и на тај начин да буду правилно информисани", рекао је Курти.

Како је навео, пошто осим униформи имају и маске, нису стигли да их идентификују, али истражи органи ће вероватно дати извештај о томе шта су нашли и шта мисле.

"Најважније је да нико други више не гине, да не буде ратовања ту, а за то је потребно да се ове формације предају органима сигурности, јер су свакако опкољени. Најважније је да се ово позитивно и мирно заврши, а тек после ћемо видети шта даље", поручио је Курти.

"Када се спроведе истрага, знаћемо боље са ким имамо посла и шта је потребно да закон и право завладају и у Звечану", рекао је он.

"Оваква ситуација не може да се толерише, они су дошли да дестабилизују земљу, а ми се боримо за закон", тврди Курти.

image