Русија

Захарова о КиМ: Јучерашњи инцидент последица политике Куртија, који жели да очисти регион од Срба

Постоји директна претња од наставка етничког чишћења, које су раније практиковали албански екстремисти, упозорила је портпаролка руског Министарства спољних послова, коментаришући ситуацију на северу Косова и Метохије
Захарова о КиМ: Јучерашњи инцидент последица политике Куртија, који жели да очисти регион од Срба© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Ескалација на Косову и Метохији је директна последица политике премијера самопроглашене републике Аљбина Куртија да подстакне сукоб и очисти регион од Срба, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Нема сумње да је јучерашње крвопролиће директна и непосредна последица политике такозваног премијера Аљбина Куртија да подстакне сукоб, и очисти регион од Срба. Његови покушаји да изазове, кроз ескалацију ситуације, додатни притисак западњака на руководство Србије како би се Београд натерао да призна 'независност' Косова, је стална игра са ватром, која је, као што видимо, прескупа и доводи цео регион Балкана на опасну ивицу", казала је Захарова.

Захарова је истакла да је полиција тзв. Косова систематски спроводила казнене акције против српске заједнице и да се бавила искључиво застрашивањем грађана. 

"Постоји директна претња од наставка етничког чишћења, које су раније практиковали радикални косовски Албанци. Уверени смо да се пут стабилизације и дугорочног решења на Косову одвија искључиво кроз свеобухватну примену темељне резолуције Савета безбедности УН 1244 и Бриселских споразума Београда и Приштине из 2013. и 2015. године", закључила је Захарова.

Претходно је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио да се насиље власти косовских Албанаца у Приштини над Србима на Косову и Метохији дешава се уз охрабрење Запада и под окриљем дијалога у Бриселу.

"Ствар је у томе да се насиље у Приштини наставља. Kосовски премијер Аљбин Курти је заузео отворену линију освајања дела Косова насељеног Србима. Друга ствар, која је сасвим очигледна, је да Запад охрабрује Приштину у овим активностима. Чињеница је да се дијалог води формално као параван за оно што се заиста дешава на Косову, не даје апсолутно никакве резултате, као ни дипломатски контакти са представницима водећих западних земље", казао је Боцан-Харченко.

Подсетимо, Срби су у ноћи између петка и суботе, како је казао председник Србије Александар Вучић синоћ током обраћања, у знак протеста против терора Аљбина Куртија, блокирали мост са два теретна возила, након чега је дошло до сукоба са припадницима Косовске полиције. Погинуло је троје Срба и један припадник полиције тзв. Косова. 

image