Србија и Балкан

Рама тражи строгу казну за Србију: ЕУ да изда друго саопштење

Албанија је захтевала да ЕУ и цела евроатлантска заједница "употребе све расположиве инструменте и пошаљу праву поруку"
Рама тражи строгу казну за Србију: ЕУ да изда друго саопштење© AP Photo/Mary Altaffer

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да се став Албаније о ситуацији на северу КиМ разликује од става ЕУ, будући да је Србија најавила Дан жалости и да би због тога по њему цела евроатлантска заједница требало да "дигне узбуну на највишем нивоу".

"То је неприхватљиво, неоправдано, па чак и за осуду јер није европско и јер је уједно најгори сигнал који би Србија у овом тренутку могла да да целом региону и Европи", рекао је Рама, преноси "Албенијан пост".

Рама захтева да ЕУ изда друго саопштење о Србији.

"Први пут у најмање последњих 10 година, наш став је у супротности са спољнополитичком изјавом ЕУ. Овакав став је повезан са чињеницом да је изјава ЕУ изјава која сама по себи нема проблем, јер се односи на све оно што је раније рекао високи представник ЕУ Жозеп Борељ у вези са обавезама Косова у вези са дијалогом, али постоји велики проблем да то не одговара стварности последњих дана", казао је Рама.

Како је додао, Албанија је захтева да ЕУ и цела евроатлантска заједница "употребе све расположиве инструменте и пошаљу праву поруку".

Рама је на заједничкој конференцији са премијером Италије Антониом Тајанијем рекао да је "сада тренутак да се гласно осуди оно што се десило на северу Косова и оно што је потом уследило у Београду проглашењем дана жалости којим се велича криминална терористичка група".

Подсећамо, високи представник ЕУ Жозеп Борељ изјавио је да "ЕУ и њене државе чланице више пута позивају све актере да раде на деескалацији ситуације на северу Косова".

image