Србија и Балкан

Бизарно: Свечља оптужује Србију за покушај анексије дела сопствене територије

Свечља је навео да се кроз снимке који су наводно начињени дроновима и на основу прикупљених доказа види да су "припреме за напад у Бањској вршене у Србији, у тренажним центрима"
Бизарно: Свечља оптужује Србију за покушај анексије дела сопствене територије© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Министар унутрашњих послова привремених институција у приштини Џелал Свечља оптужио је на данашњој конференцији за медије председника Србије Александра Вучића, министра одбране Милоша Вучевића и и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића да су учествовали у покушају "анексије севера 'Косова'", преноси приштинска "Коха".

"На овој обуци су учествовали председник Србије Александар Вучић, министар одбране Србије Милош Вучевић и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић. Вучић је покушао да сакрије чињеницу да је Србија умешана у организацију овог напада", рекао је Свечља, оптужујући српски државни и војни врх да је покушао анексију дела територије сопствене државе.

Према његовим речима, "тренинзи су се одвијали на Копаонику, на имању у власништву Милана Радоичића".

И генерални директор полиције тзв. Косова Газменд Хоџа рекао је да је њихова истрага показала да је "терористичка група која је 24. септембра напала Косовску полицију у Бањској већ дуже време тренирала на територији Србије", између осталог, како тврди, и на војном полигону на "Пасуљанским ливадама".

Он је рекао да је "Србија групи ставила на располагање логистику и инфраструктуру за обуку".

Свечља негирао је данас да је до убиства једног од Срба, учесника у окршају у Бањској пре седам дана, дошло након што се предао полицији.

"То није тачно, ми смо видели како је један од рањених добио медицинску помоћ. Сви сведоче демократском понашању наше полиције, наша полиција је најдемократскија институција у региону, а не само на Косову и повећање поверења у косовску полицију у српским срединама је порасло за 50 одсто", казао је Свечља на конференцији за медије одговарајући на питање Косово онлајна.

На питање да ли су стигли резултати обдукције тројице убијених Срба, Свечља каже да ће тај процес потрајати.

Свечља каже да су све време представници међународне заједнице који су на Косову и Метохији били укључени у акцију полиције, као и у истрагу о дешавањима у Бањској.

"Ми смо готово иста екипа која ради истрагу и докази које смо данас показали су подељени са нашим партнерима", казао је.

Поводом тврдњи председника Србије Александра Вучића да постоје искази очевидаца, људи који су били на лицу места и видели да је најмање један рањени човек убијен зверски, Свечља је рекао да "они немају такав снимак".

"Борба је трајала сатима, када имате окршај две групе, не знам колико је полицајаца било, али било је више од 90 терориста на тој локацији, не можете да имате све снимке", наводи.

Свечља је рекао да су снимци, наводно, са територије централне Србије, за који тврди да доказују да је "група у Бањској била обучавана по налогу и са знањем Београда", направљени дроном који су конфисковали.

"Тај снимак је направљен дроном који смо ми конфисковали, а био је у рукама терориста. Ми смо конфисковали три дрона, а на једном од њих смо пронашли ове снимке. Што се тиче снимка на којем је Милан Радоичић, то је наш дрон који је нагледао ситуацију током окршаја. Да ли му је неко јавио за дрон или је неко чуо наш дрон, ја то не знам. Не можемо доћи до тачне информације у вези тога", рекао је он.

На питање да ли је истина да нису дозволили Еулексу и Кфору да учествују са Косовском полицијом, Свечља је казао да то није истина.

image