Србија и Балкан

Немачки изасланик поново у Приштини: Курти упорно тражи санкције за Србију

Ово је други пут у последњих недељу дана да се Емануел Сарацин и Курти састали , будући да је немачки изасланик дошао у Приштину у понедељак, 25. септембра, само један дан након трагичних догађаја у Бањској
Немачки изасланик поново у Приштини: Курти упорно тражи санкције за Србијуwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти разговарао је данас са специјалним представником Немачке за Западни Балкан Мануелом Сарацином о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

Како је саопштено из кабинета премијера привремених институција у Приштини, Курти је на састанку казао да су "након терористичког напада 24. септембра, у организацији и подршци званичног Београда, настављена дестабилизујућа дејства Србије дуж граничне линије са Косовом".

Навео је још и да докази прикупљени током истрага спроведених "након кривичног и терористичког напада" доказују директну умешаност државних институција Србије у тај, како каже, "акт агресије на Косово".

Указао је да Србија треба  за то да буде санкционисана.

"Након неуспешног оружаног напада са паравојним формацијама на челу са Миланом Радоичићем, поход и размештање српских војних трупа дуж границе са Косовом био је следећи корак институција Србије да угрозе територијални интегритет наше земље и подрже могућу војну агресију на Републику Косово", казао је Курти, наводи се у саопштењу његовог кабинета.

С друге стране, додао је да је полиција, кроз "вршење својих уставних и законских овлашћења, остаје ангажована и посвећена гарантовању безбедности за све грађане у општинама на северу и сарадњи са међународним партнерима и савезницима".

Курти је захвалио изасланику Сарацину на континуираној и интензивној посвећености.

image