Србија и Балкан

Петрич забринут због дијалога Београда и Приштине? "Предуго посредовање ЕУ и САД нема смисла"

На панелу Аустријског института за међународну политику оцењено је да су мир и нормализација нестали негде у троуглу између Београда, Приштине и Сарајева
Петрич забринут због дијалога Београда и Приштине? "Предуго посредовање ЕУ и САД нема смисла"© ceu.edu_Промо

Бивши изасланик Европске уније за тзв. Косово Волфганг Петрич оценио је данас да, ако неко посредовање траје предуго - оно у неком тренутку изгуби смисао, додајући да брине што посредовање ЕУ и САД у дијалогу Србије и "Косова" не доноси оно што се очекује.

На онлајн панелу о актуелној ситуацији после догађаја у Бањској, у организацији Аустријског института за међународну политику, Петрич је рекао да је пре недељу дана стигла уобичајено лоша вест са Балкана која све фрустрира.

"Међутим, морамо бити забринутији због тога што посредовање ЕУ подржана од САД не доноси оно шта очекујемо. Ако посредовање траје предуго, а не мислим само на конфликт на Блиском истоку, дође тренутак када нема више смисла", објаснио је Петрич.

Зато, сматра, треба изнова формулисати изазове.

"Чини се да су мир и нормализација нестали негде у троуглу између Београда, Приштине и Сарајева", констатовао је Петрич.

Акција у Бањској могла да доведе до поделе "Косова"

Некадашњи аустријски дипломата, експерт "Карнеги Европа" Штефан Лене сматра да се иза догађаја у Бањској не крије интерес председника Србије Александра Вучића за "инвазијом на Косово".

"Међутим, количина пронађеног наоружања указује да је постојала припрема криминалних група, које имају везу са безбедносним структурама Србије. Њихова акција је могла водити ка ситуацији која би довела до поделе 'Косова'. То је, по мом мишљењу објашњење онога што се догодило", рекао је Лене.

Сада је, каже, важно учинити све да се тако нешто не би више поновило.

"Зато је добро да је појачано присуство Кфора. Кфор, Еулекс и Косовска полиција морају бити проактивнији, пре свега на северу, у заплени оружја. То би био први корак. Други је да се прекине постојећа анархија. Потребно је да се Срби врате у Косовску полицију, правосуђе и да администрација Косова одсликава састав становништва. То је тешко у тренутној ситуацији у којој не постоји међусобно поверење, али томе нема алтернативе", нагласио је Лене.

Указао је да је наметање градоначелника на северу Косова, који су добили подршку свега два одсто грађана, довело до љутње међународне заједнице према тзв. Косову, али су догађаји у Бањској променили то расположење.

Када је реч о дијалогу, каже да нема напретка јер је европска перспектива за Србију и "Косово" преслаба, због чега су изгубили веру у потенцијално чланство.

Додао је да је украјински конфликт донео нову динамику у процесу проширења ЕУ, што је прилика и за напредак Западног Балкана.

ЦивиКос платформа: Србији увести санкције

Доника Емини, директорка "ЦивиКос платформе" критиковала је што су Кфор и међународна заједница игнорисали упозорења везана за наоружање на северу Косова.

Рекла је да би захтев Србије да Кфор преузме контролу на северу тзв. Косова значио губитак тог дела територије за Приштину, јер више не би био под његовом контролом, а услед тога, каже, претила би опасност од поделе.

Затражила је да санкције тзв. Косову буду укинуте, и додала да морају бити уведене Србији, али тада, упозорава, прети прекид дијалога.

image