Србија и Балкан

Вучић на Си-Ен-Ен-у: Амерички извештаји нису тачни, Курти спроводи етничко чишћење на КиМ (ВИДЕО)

Пре годину дана 14.000 људи било је на административној граници, јуче 8.500 а данас их је 4.500. Нема разлога за бригу, а ваши извештаји нису тачни, поручио председник Србије гостујући код новинарке Кристијан Аманпур, која је добро позната српској јавности
Вучић на Си-Ен-Ен-у: Амерички извештаји нису тачни, Курти спроводи етничко чишћење на КиМ (ВИДЕО)© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ /bs

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за Си-Ен-Ен да нису тачни извештаји из САД да Србија гомила војску на административној линији са Косовом и Метохијом.

"Нема разлога за бригу, не желимо рат ни сукоб са НАТО. Ми се чак залажемо за веће присуство Кфора, што је један од начина да осигурамо безбедност Срба на КиМ", рекао је Вучић гостујући у емисији Кристијан Аманпур.

Он је подсетио да је Србија 2001. потписала споразум са НАТО о приступу Копненој зони безбедности, и договорено је да користимо војску без икаквих ограничења.

"Пре годину дана 14.000 људи било је на административној граници, јуче 8.500 а данас 4.500 људи. Нема разлога за бригу, а ваши извештаји нису тачни", рекао је Вучић.

Додао је да наша војска прати ситуацију на терену и да је померила снаге на начин који би био најсврсисходији, али да није подигнута борбена готовост наше војске у близини административне линије.

"Србија је последња земља којој су били потребни инциденти на Косову и Метохији због динамике дијалога. Сви су видели да је Србија била конструктиван партнер, а друга страна није урадила ништа, већ постепено спроводи етничко чишћење Срба са КиМ", рекао је Вучић.

Он је указао на нападе на српске цивиле и на смањење броја српског становништва на Косову и Метохији од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини. Од доласка Куртија на власт 10 одсто је мање Срба на КиМ, било је више од 420 напада на наш народ на северу КиМ, рекао је.

Објаснио је да ће Србија позвати на одговорност "све људе који су чинили кривична дела", и да ће тужилаштво урадити свој посао. Рекао је и да је Милан Радоичић доступан нашим органима, али да су корени проблема то што су Срби на удару и морају да се бране.

"Ја сам причао о корену проблема, али ви то не желите да чујете. Срби су желели да се заштите. Не подржавам убиство полицајца, осуђујем то. Али Србе хапсе без икаквих оптужница, избацују их из кућа, ништа од тога није било у складу са међународним правом и Бриселским споразумом. ЗСО и даље није формирана ни после 11 година. Албански режим у Приштини није хтео то да спроведе у дело, и људи су хтели да се одбране", подсетио је председник.

"Не можете да имате различите приступе 1998. и 1999. и онда 2023", рекао је Вучић. "Можете", поручила је Аманпур и додала да би се "Дивљи запад" на КиМ смирио ако би се преговарало.

Ценим вашу објективност и непристрасни приступ, одговорио јој је Вучић и подсетио да је Србија била врло конструктивна у преговорима са Приштином, пристала је на компромисе, али да је Приштина кочила све.

Радио сам све у складу са уставом Србије. Желели смо да применимо све што смо се договорили али Приштина то није желела. Имали смо јасан сигнал са Запада да је то кривица Приштине а сад одједном инциденти постају проблем Србије, рекао је он.

Србија је увек спремна да преговара, подсетио је он.

"Увек смо били конструктивни и тако ће бити и у будућности. Приштина није спремна да формира ЗСО. То је највећа препрека и желе да наставе са постепеним етничким чишћењем Срба са Косова и Метохије. Спремни смо да разговарамо о свим проблемима. Верујем да је мир најбољи интерес Србије и целог региона", рекао је.

На питање Аманпур да ли подржава реторику да је "Косово је Србија", што је Новак Ђоковић једном приликом написао на камери после меча, Вучић је рекао да је уверен да је најбољи тенисер света говорио из срца.

То је нешто у шта верује 99 одсто Срба, рекао је председник и нагласио да политичари морају да буду прагматични и рационални и да нађу решења кроз преговоре, конструктиван приступ.

"Не смемо да дозволимо да ни Срби ни Албанци пате, морамо да створимо бољу будућност за све", поручио је Вучић.

Кристијан Аманпур је америчка новинарка, позната по скандалозном, неупућеном, непрофесионалном и ратнохушкачком извештавању са простора бивше Југославије. Може се рећи да је у питању прва новинарка која је прокламовала да неутралност у новинарству више не важе.

Уз помоћ тадашњег супруга Џејмса Рубина, ударне песнице покојне државне секретарке САД Медлин Олбрајт, пласирала је низ неистина и дезинформација у време бомбардовања СРЈ 1999. и Србе представила као насилнике и главне кривце за све што се дешавало на простору бивше Југославије, стварајући и ширећи лошу слику о Србији широм света.

У једном интервјуу је на констатацију водитеља да многи у Србији сматрају да је против Срба и да се залагала за војну интервенцију против босанских Срба и бомбардовање 1999. године Аманпурова је одговорила да је "само говорила истину".

"Мислим да сам држала огледало у којем су се они видели и то им се није свидело", поручила је новинарка Си-Ен-Ен-а на обележавању 20. годишњице Сребренице.

Брнабић: И приликом интервјуа испољен притисак на Србију

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је, након интервјуа председника Србије Александра Вучића за Си-Ен-Ен, да се и том приликом испољен притисак на земљу, али да је поносна на начин на који је Вучић бранио интересе Србије.

"Поносна на начин на који Вучић образлаже и штити интересе Србије и на његову борбу у тешким временима и још тежим околностима. Вид притисака на Србију и начин на који се испољавају био је очигледан током интервјуа, једнако колико је јасна посвећеност и храброст председника Вучића", написала је Брнабић на друштвеној мрежи "X".

image