Србија и Балкан

Приштински политичари траже санкције против Србије: ЕУ није кредибилан фактор ако их не уведе

Политичари с "Косова" траже да ЕУ казни Београд, а у потпуности негирају одговорност Приштине за ескалацију
Приштински политичари траже санкције против Србије: ЕУ није кредибилан фактор ако их не уведе© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Косовски Албанци све су гласнији у својим захтевима за увођење санкција Србији, док за мере којима је Приштина кажњена због тортуре српског живља, тврде да никад није ни требало да буду уведене.

Бивши министар спољних послова "Косова" Енвер Хоџај поручује да је последњи тренутак да ЕУ реагује, или "неће више бити схватана као озбиљан посредник" у дијалогу.

"ЕУ, са недостатком воље да уведе санкције Србији, неће бити схваћена као озбиљан посредник у дијалогу, нити као кредибилан политички фактор за будућност Балкана", рекао је Хоџај у разговору за "Албанијан пост".

И бивши шеф преговарачког тима Приштине у дијалогу са Београдом истиче да би "било апсурдно" не уводити мере против Србије.

"То је чист пример обуке, наоружавања и слања терористичке групе у другу државу са циљем дестабилизације и нарушавања њеног уставног поретка. Било би апсурдно да Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, прође кроз ово без икакве казне", уверава Арифи.

Мере Европске уније које су против "Косова", уведене 4. јула, због одговорности Приштине за ескалацију ситуације на северу, према Арифију, није требало да буду увођене.

"Мере против Косова никада нису смеле бити уведене и уведене су из других разлога, али их је бесмислено и даље одржавати", додао је.

И бивши амбасадор самопроглашене државе у Риму Алберт Пренкај, уверен је да међународна заједница треба да предузме мере за увођење санкција Србији.

Оно што би, према његовим речима, "могло да забрињава међународну заједницу", јесте то што би увођење санкција Србији Београд могло додатно да окрене ка Москви.

"После догађаја у последњих неколико година који се тичу украјинско-руског рата и геостратешке потребе да се овај географски простор Југоисточне Европе и са њом и Србија сврста у евроатлантску осовину, сматрам да можда оклевају да уведу санкције Србији", објаснио је он.

image