Србија и Балкан

Вучевић: Хапшење Милана Радоичића није крајњи циљ Приштине

Како је навео, против Милана Радиочића је покренута правна процедура као и у случају сваког другог грађанина
Вучевић: Хапшење Милана Радоичића није крајњи циљ Приштине© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Србија је правна држава, а након изјава Милана Радојичића и његовог адвоката, покренута је правна процедура као и у случају сваког другог грађанина, поручио је данас министар одбране Милош Вучевић, током гостовања на РТС-у са начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем.

Држава Србија ће наставити са утврђивањем чињеница које су се десиле у селу Бањска на КиМ.

Хапшење Милана Радоичића није крајњи циљ Приштине, истакао је Вучевић. 

"Њих више не интересује сам Милан Радоичић. Њих данас интересује политичка оптужба на рачун наше државе", рекао је министар одбране.

Како је навео, Србија не треба да се бави тиме какав ће утисак оставити на Западу или Истоку, већ утврђивањем чињеница, иако наводи да је Београд изложен озбиљним политичким притисцима.

Коментаришући наводе о присуству Војске Србије у близини административне линије, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић је рекао да Србија нема ограничења по питању размештања својих снага у близини административне линије са КиМ.

Он додаје да нема формално-правну обавезу да од команданта Кфора тражи размештање снага у близини КиМ, већ да се у таквим случајевима Кфор обавештава о одлукама зарад добросуседских односа.

Мојсиловић је истакао да није имао додатне информације о догађајима од 24. септембра у тренутку када су се они одвијали. 

"Са сигурношћу могу да кажем да нису постојали индикатори који показују да ће се нешто крупно, компликовано и комплексно догодити. Стање је било редовно, према извештају и ономе што ми можемо да пратимо", рекао је Мојсиловић.

Прве информације почеле су да стижу у раним јутарњим сатима 24. септембра.

"Ослањали смо на наше ресурсе обавештајних безбедносних капацитета, на оно што можемо да видимо и чујемо са наших позиција. Имао сам контакт, разговарао сам са командантом Кфора на ту тему, и од њих смо са терена почели да добијамо информације“, испричао је начелник Генералштаба ВС.

Након што је обавестио врховног команданта Војске Србије о дешавањима на терену, Мојсиловић је рекао да су томе следиле мере које је он активирао одмах, а које су подразумевале позив на приправност за све припаднике Војске Србије.

Мојсиловић је рекао да је Војска Србије затим добила наређење по којем треба "у потпуности ставити под контролу Копнену зону безбедности превентивним размештајем дела снага Војске Србије."

Он истиче да ово наређење није било неуобичајено у односу на стање на терену. Подсећа да су се сличне кризе дешавале од септембра 2022. године, али да су од тада и расле у интензитету. 

Мојсиловић истиче да у овом случају није у питању био позив на пуну борбену готовост, већ да је било ограничено на снаге за реаговање.

Начелник Генералштаба такође истиче да наоружање које је приказивано на снимцима у јавности није дошло из арсенала Војске Србије. Вучевић је додао да такво оружје користе снаге широм бивше Југославије, напоменувши и да полиција тзв. Косова користи слично оружје.

image