Култура

Филмски центар Србије у Кану представио српску кинематографију

"Користимо Кан као одашиљач да свету покажемо колико су српски филмови гледани на матичној територији, али и колико је Србија привлачна за долазак страних продуцената", рекао је Иван Карл
Филмски центар Србије у Кану представио српску кинематографију© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Филмски центар Србије традиционално, на најзначајнијем маркету на свету на Канском фестивалу и ове године представља српску кинематографију и могућности сарадње иностраних продукција с домаћом филмском индустријом.

Осам земаља Југоисточне Европе 15. пут удружило је снаге у оквиру кровног павиљона, како би своје нове продукције представиле остатку филмског света.

Каталог Филмског центра Србије – у коме је презентовано 70 играних, документарних и анимираних наслова – указује на завршене филмове, спремне за учешће на светским филмским фестивалима, на групе наслова који ће бити готови у наредном периоду, не запостављајући при томе и остварења успешно приказана у свету од прошлогодишњег до овогодишњег Канског фестивала.

"Користимо Кан као одашиљач да свету покажемо колико су српски филмови гледани на матичној територији, али и колико је Србија привлачна за долазак страних продуцената, с обзиром на подстицаје које наша држава даје. Овај фестивал је један добар прозор да свету покажемо истину и ми зато, овог пута у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију, свим гостима павиљона, гостима Фестивала, дајемо на увид специјално урађене материјале везане за културну баштину наше јужне покрајине", наводи Иван Карл, директор Филмског центра Србије.

Регионални павиљон окупља потенцијалне копродуценте и филмске ствараоце, са могућношћу размене искустава проналажења начина за реализацију нових пројеката.

"Покушавамо да у разговору са страним продуцентима укажемо на то да је Србија једна од изузетно атрактивних земаља за снимање страних копродукција. Јер поред изузетне количине веома интересантних локалитета, Србија поседује и неколико великих и квалитетних студија и одличну техничку базу", напомиње Мирослав Лекић, председник УО Филмског центра Србије.

Међу најновијим пројектима који би овог лета и јесени требало да стигну пред домаћу и инострану публику су документарни филм Пикси Милоша Пушића, трилер Мистерија Салигија Петра Ристовског, историјска црна комедија Буди бог с нама Слободана Шијана, драма Југо Флорида Владимира Тагића, Слобода и варваризам Желимира Жилника.

image