Србија и Балкан

Шапић за проналажење гроба Драже Михаиловића: То је дуг нашим прецима, а обавеза будућим поколењима

Спекулише се да је генерал закопан на Ади, Дедињу...
Шапић за проналажење гроба Драже Михаиловића: То је дуг нашим прецима, а обавеза будућим поколењима© M.M./ATAImages

Градоначелник Београда Александар Шапић иницирао је идеју да се пронађе и обележи гробно место генерала Драгољуба Михаиловића.

"Још 2004. године је донет закон о изједначавању Равногорског, са Народноослободилачким покретом. Од тада је прошло 19 година. Време је да се коначно открије и обележи место где почива генерал Драгољуб Дража Михаиловић. То је дуг нашим прецима, а обавеза будућим поколењима", навео је Шапић на Твитеру.

Дражу Михаиловића су 17. јула 1946. убиле комунистичке власти након монтираног процеса, а гроб му никада није пронађен.

Историчар Срђан Цветковић који је учествовао у раду Комисије за проналажење гробног места генерала, сматра да је проналажење Михаиловићевог гроба цивилизацијско питање.

"Врло је тешко наћи гроб ако немате прецизне мапе или сведоке, много лакше је Дражи подићи споменик или дати улицу, јер он у Београду нема ни једно, ни друго, а Шапић као градоначелник може да допринесе да се то промени", рекао је Цветковић за "Новости".

Комисија која се бавила проначажењем гроба формирана је 2008. и после неколико година рада угашена је без конкретних резултата.

Као потенцијалне локације генераловог гробног места помињани су Ада Циганлија, Лисичији поток, Дедиње...

Виши суд у Београду рехабилитовао је Михаиловића 2015. и вратио му грађанска права која су му била одузета у процесу 1946. Суд је утврдио да је суђење било "политичко и идеолошко" и препуно правних грешака.

image