Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Зеленски прва жртва сукоба Хамаса и Израела?

Гост у најновијој епизоди подкаста Локомотива био је професор Факултета за медије и комуникације и режисер, Станко Црнобрња
Нова епизода подкаста "Локомотива": Зеленски прва жртва сукоба Хамаса и Израела?

Збивања на територији Свете земље померилa су фокус западног јавног мњења са дешавања на "источном фронту" где се воде борбе између Запада и Русије у Украјини. Аутори подкаста, Марко Николић и Тиосав Пурић, разговарали су о сукобу који је ескалирао између Хамаса и Израела, оцењујући овај рат као потпуни колапс америчке дипломатије. Амерички званичници су свега неколико  недеља пред овај сукоб говорили о томе како је Блиски исток стабилнији него што је икада био.

Са друге стране, аутори подкаста подсетили су да је Бенјамин Нетанијаху на последњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација предвиђао нови коридор, паралелан и независан од пројекта "Појас и пут", који би преко Саудијске Арабије и Израела повезивао Индију са Европом.

Све те лепе жеље пале су у воду. Сада, након највећег успеха палестинског отпора у неколико деценија, рат прети Блиском истоку.

А могућност ескалације сукоба на Блиском истоку Зеленски препознаје као опасност по кијевски режим, чија је контраофанзива званично готова.

Гост у другом делу подкаста био је режисер и професор Факултета за медије и комуникације, Станко Црнобрња, са којим су аутори подкаста разговарали о вештачкој интелигенцији, о америчкој историји и политици.

"Председник Путин је најавио да ће ономе ко победи у трци за вештачку интелигенцију припасти будућност света", објашњава Црнобрња.

"Наравно, постоје цивилизацијске разлике у приступима вештачкој интелигенцији, на духовно-филозофском плану. Запад жели да поништи духовну вертикалу истока, и ту цела ствар кашље. Јер не спаљују они џаба Толстоја. Запад жели да хомогенизује читав свет, а Исток се томе одупире", закључује Црнобрња.

Говорећи о стању на Блиском истоку, Црнобрња каже да је све то наслеђе америчке политике, а "првобитни грех" смешта у време британских покушаја да преко перијског шаха обуздају Иран и задрже њихова нафтна поља.

Са друге стране, Црнобрња сматра да је ова генерација америчких политачара "изузетно опасна, јер нема формата као што су били Ајзенхауер или Де Гол, док са друге стране велике међународне корпорације као што је Амазон имају више моћи од самих држава".

Локомотива се емитује сваке суботе у 20 часова.

image