Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Спин фабрика Аманпур поново у пуном замаху против Србије

Гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" је филозоф и књижевник Филип Грбић
Нова епизода подкаста "Локомотива": Спин фабрика Аманпур поново у пуном замаху против Србије

У новој епизоди подкаста "Локомотива", аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић осврнули су се теме повратка Кристијан Аманпур која ових дана поново шаље поруке Србима. Духа из прошлости који се вратио на место злочина.

Аманпуровој је изгледа тешко да заборави пределе који су и створили њену новинарску каријеру прослављену под главном перјаницом креатором "фабрике неистина" које ће касније служити за брутални обрачун у ратовима деведесетих на простору бивше Југославије.

Са друге стране у Европи се дешава политичко претумбавање. У Словачкој је странка левице бившег премијера Роберта Фица победила на парламентарним изборима, након чега је уследило саопштење да влада у Словачкој обуставља слање војне помоћи Украјини, јер политичке странке које се противе таквој подршци воде преговоре о формирању нове коалиције, након избора одржаних прошлог викенда.

Ништа мање занимљиво није било ни у Америци, по први пут у историји САД, смењен је председавајући Представничком дому Конгреса Кевин Макарти. 

У другом делу емисије гост је био филозоф и књижевник Филип Грбић са којим су аутори емисије разговарали о предстојећим председничким изборима у Америци 2024. године, културном рату у САД и замрзавању америчког политичког система.

Коментаришући нарастајуће ефекте "Воук културе" у Америци, Грбић каже: "Воук је идеологија је дефиниција покушај револуције превредновања, док са једне стране имамо 45. председника Америке који се терети по 90 тачака оптужнице, са друге стране се из дана у дан на улицама Чикага, Њујорка, Филаделфије краде, убија и пуца, где након тога Сорошеви тужиоци пуштају такве људе под оправдањем да се ту ради о расизму, а председника који није започео ни један рат, судски органи непрестано гоне".

Одговарајући на питање шта разликује предстојеће изборе у Америци од свих претходних, Грбић одговара:

"Будућност Америке у наредних годину дана је врло непредвидива, избори за америчког председника до сада су по правилу били симбол тривијалности. Било да ће победити Обама, Буш, Мек Кејн или Мит Ромни, увек се знало да ће наставити политика утеривања "томахавцима" демократије широм света и да ће се наставити притисак на мале конзервативне земље да организују прајдове који нису ништа друго него балови за колонијалне господаре". 

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

 

 

image
VV inauguration
banner