Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Крај меденог месеца Украјине и Колективног запада?

Гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" био је в.д. директора Службеног гласника Републике Српске политиколог Милош Лукић
Нова епизода подкаста "Локомотива": Крај меденог месеца Украјине и Колективног запада?

Претходних дана, свет су потресале стравичне сцене из Либије, где су десетине хиљада људи на либијском приморју на истоку земље страдале или нестале услед разорних последица олује "Данијел".

Аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић осврнули су се, позивајући се између осталог на ауторски текст лауреата Пулицерове награде новинара Криса Хеџиса, на улогу коју је НАТО имао у разарању либијске енергетске и саобраћајне инфраструктуре која је условила слабу отпорност либијске државе на природне непогоде.

Такође, подсетили су на дуги историјат америчког непријатељства према Либији, које је почело противзаконитим бомбардовањем Триполија 1986. за време мандата америчког председника Регана.

У међувремену, у Европи, Украјина троши свој кредибилитет главне узданице Запада, што је показало и заседање Генералне скупштине Уједињених нација. Трзавице на релацијама између пољског председника Анджеја Дуде и Зеленског само су симптом нове реалности.

Аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић разговарали су о проблему украјинских избеглица у европским земљама. Од "финих белих" миграната с почетка СВО, који су дочекивани у европским земљама са добродошлицом, украјинске избеглице претвориле су се у оптерећење за односе Украјине са европским партнерима.

Наиме, Зеленски сада жели да све војно способне украјинске избеглице из европских престоница врати у ровове, у чему га спречавају европске конвенције које онемогућавају екстрадицију у случају прекршаја одредби из области војног права.

Другим речима, избегавање мобилизације, дезертерство и одбијање извршавања наређења надређених официра нису прекршаји по основу којих украјинске избеглице могу бити изручене кијевском режиму. Бар тако кажу Чешка, Немачка, Аустрија, Мађарска и Пољска, мада постоје докази да су у неким другим европским земљама војни позиви нашли војно способне Украјинце, прешавши до њих дуг пут од Кијева.

И док Европљани одбијају да испоручују Украјинце и увозе украјинско жито, Аналена Бербок отвара нови фронт – овога пута са Кином, називајући кинеског председника Сија "диктатором". Једини позиви на еманципацију и ресуверенизацију Европе у овом сазиву Генералне скупштине УН чули су се од иранског председника, који је држећи Куран у рукама за говорницом у Њујорку позвао Европу на отрежњење од антируске хистерије и враћање себи.

Гост у другом делу подкаста био је в.д. директора Службеног гласника Републике Српске, политиколог Милош Лукић, који се заједно са председником Милорадом Додиком нашао на мети оптужница босанскохерцеговачког тужилаштва, након одлука Републике Српске да се у Службеном гласнику неће више објављивати "декрети" тзв. високог представника Кристијана Шмита и одлуке Уставног суда БиХ.

Главна мета последњих насртаја на суверенитет Републике Српске је српска имовина.

"Република Српска има 900.000 хектара обрадиве земље. Тај народ се заиста бави пољопривредом и та земља је натопљена крвљу. Запад хоће да одузме сад ту земљу и препише је Босни и Херцеговини. Зато им треба високи председник", изјавио је Лукић.

"Шмитов циљ је да донесе закон о имовини, па да представници Републике Српске морају да иду у Сарајево да траже земљу на којој је зграда Владе Републике Српске."

Подкаст "Локомотива" се емитује суботом у 19 часова.

image