Србија и Балкан

Сенад еф. Халитовић нови реис-ул-улема Исламске заједнице Србије

Приоритет новоизабраног муслиманског поглавара биће јединство међу муслиманским верницима у Републици Србији
Сенад еф. Халитовић нови реис-ул-улема Исламске заједнице Србије© Elmedin Hajrovic/ATAImages

Актуелни председник Мешихата санџака и муфтија у Исламској заједници Србије (ИЗС) Сенад еф. Халитовић изабран је за реис-ул-улему (врховног поглавара) муслимана Србије.

За његов избор гласала су 102 члана Врховног сабора у проширеном саставу. За заменика реис-ул-улеме изабран је муфтија нишки Елдин еф. Ашћерић.

Обојица ће функције обављати пет година.

Свечана изборна седница за новог врховног поглавара муслимана у Србији у новопазарској Хаџи Хурем, односно Бор џамији почела је након обављене подневне молитве, верским програмом и учењем одломака из Курана.

Нови реис-ул-улема Сенад еф. Халитовић рекао је да су пред њим бројни изазови, а да ће приоритети у раду бити јединство међу муслиманским верницима у Републици Србији.

"Радићемо на свим вредностима на којима смо и раније радили. Нас чека много изазова. Радићемо првенствено на уједињавању свих муслимана у Србији, да напокон превазиђемо све потешкоће у којима се налазимо", изјавио је Халитовић након избора.

Осврнуо се и на недавни избор Неџмедина еф. Шаћипија за реис-ул-улему који је организован у Београду.

"Рекао бих да је то било проглашење, без избора. Озбиљне институције и установе имају своје правне акте и статуте по којима раде. Ми смо изборе спроводили девет месеци да бисмо дошли до ових завршних. Ти њихови избори немају правну тежину. Ми желимо да коначно Исламска заједница профункционише као правна установа која поштује сопствене правне акте", навео је Халитовић.

Новоизабрани поглавар муслимана Србије рођен је 1979. у Новом Пазару. Школовао се у Јемену, након чега се вратио у Србију где је у Исламској заједници од 2006. обављао функције имама (теолога) и професора исламских предмета.

За муфтију санџачког и председника санџачког Мешихата изабран је 2019. године.

Од 2007. године у Србији делују две исламске заједнице, Исламска заједница Србије (ИЗС) и Исламска заједница у Србији (ИЗуС).

image