Србија и Балкан

Хрватска опозиција упозорава на опасност од тероризма

Опозициони лидери јединствени о томе да се блискоисточни сукоб може прелити ван региона, те да је претња од исламског екстремизма реална
Хрватска опозиција упозорава на опасност од тероризма© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK/bs.

Посланици опозиције заложили су се у Хрватском сабору за подизање нивоа безбедности и позвали на неопходан опрез и спремност у случају терористичких напада, а услед ратних догађаја на Блиском истоку.

Никола Грмоја (Мост) је подсетио на недавни терористички напад у Бриселу и истакао да постоји опасност од тероризма.

"На границама Хрватске с БиХ, о томе је већ говорила СОА, имамо појаве исламског екстремизма и потенцијалног тероризма, тако да треба бити веома опрезан и надам се да наше институције раде свој посао о том питању", рекао је Грмоја, иначе члан Одбора за националну безбедност, а пренела Хина.

Сандра Бенчић (Можемо) истакла је да је у Хрватској ризик за терористички напад нижи, што не значи да га треба потцењивати.

"Сваки пут када се дигне безбедносни ризик, диже се и спремност служби и до сада нисмо имали некаквих великих инцидената, а надам се да нећемо имати ни сада", изјавила је Бенчићева, те додала да је сигурна да СОА и тела надлежна за праћење безбедносног ризика раде дневне процене.

По њеним речима важно је и како ће се Хрватска заједно с ЕУ поставити према Израелу и другим земљама укљученим у сукоб. Поручила је да се сукоб мора одмах зауставити због страдања цивила, као и то да решење не може бити мање од решења две државе.

Такође, истакла је да ризик преливања сукоба на читав регион, а онда и шире, расте сваког дана, и да очекује да ће премијер Хрватске Андреј Пленковић на нивоу ЕУ инсистирати на томе да се Хрватска означи као земља која тражи крај рата.

Иван Пенава (Домовински покрет) сматра да би Хрватска требало да подигне ниво безбедности, те да "обезбеди да нема велике групе људи који бораве на територији Хрватске, а који нису усклађени с нашом културом живљења и које не може да контролише". Напоменуо је да Хрватској нису потребни изгреди и терористичка дела, угрожавање било којом врстом оружја јер људи долазе из таквих ситуација.

Ранко Остојић (СДП) је поручио да би узаврела ситуација требало да привуче пажњу свих оних који брину о националној сигурности унутар Хрватске.

"Верујем да су предузете одређене мере, али сукоб није далеко и изненађења и ситуације које се могу догодити у било ком тренутку не смеју се занемарити. Рат у Украјини, догађања у појасу Газе, уз недавне догађаје у ЕУ, показују да нисмо изоловани од света, према томе, увек постоји опасност и на то надлежни морају бити спремни", упозорио је Остојић.

image