Србија и Балкан

Милановић: Нема Европе без граница, Словенији немам шта да замерим, проблем је с БиХ

За прилив миграната председник Хрватске криви граничне контроле Босне и Херцеговине и оцењује да ће тај проблем бити решен када се БиХ интегрише у Европску унију
Милановић: Нема Европе без граница, Словенији немам шта да замерим, проблем је с БиХ© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE/ ANA MARIJA KATIĆ/ bs

Имајући у виду све већи прилив миграната, и с тим у вези појачане полицијске контроле словеначке полиције на граници с Хрватском, председник Хрватске Зоран Милановић рекао је да нема шта да замери Љубљани и да би исто урадио и званични Загреб, те да је проблем начин на који контролу спроводи БиХ.

"Прошло је осам година од великог мигрантског таласа, мој тадашњи став и приступ свима је познат и ја бих га поновио. Сада то почиње да се злоупотребљава и проблем је у начину на који, пре свега БиХ, то ради и спроводи. Словенцима немам шта да замерим, то би и ми направили вероватно", казао је Милановић, пренели су хрватски медији.

Милановић је додао да хрватска полиција ради шта може.

"Више од тога не може и не сме. И тако је стално критикују да прекорачује овлашћења, а ја мислим да то не раде. Чувају државну границу. А сада видимо да нема Европе без граница, постоји Европа без граничних контрола па се онда опет уведу. Граница није шала...", рекао је Милановић.

Он сматра да Словенија то ради због домаће јавности и додаје да то разуме, али да постоје и другачија решења за проблем миграната који долазе из БиХ, а то је што брже интегрисање БиХ у ЕУ.

"Грци су узели Бојсе за таоце"

Коментаришући европске налоге за хапшење још 10 држављана Хрватске, које потражује Грчка због сукоба навијача у августу у Атини, када је смртно страдао један Грк, Милановић је рекао да би све било другачије да је он премијер.

"Грци су узели Бојсе за таоце, држе 100 Хрвата и ниједног Грка. Сад хоће још јер виде да пролази. Када попушташ, то имаш", рекао је Милановић.

Према његовим речима, систем европског налога за хапшење почива на поверењу и сви смо исти, "али схватиш да онда то неки злоупотребљавају".

"Ту није крај, очекујем то и даље. Уколико, а тога сам се плашио, задрже тих сто људи и ниједног Грка, то је примена ратног права. Људе су узели за таоце. Шта се догађа даље? Иду даље јер виде да могу. Да водим владу, било би друкчије", додао је председник Милановић у изјави за медије, пренео је хрватски портал "Индекс".

image