Србија и Балкан

У Шумарицама обележен Дан страдања у Другом светском рату (ВИДЕО)

Председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да цела Србија данас тугује и да је српски народ кроз историју на најтежи могући начин, својим страдањима, научио да на свету правде нема
У Шумарицама обележен Дан страдања у Другом светском рату (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

У Крагујевцу је данас обележен 21. октобар у знак сећања на трагичне догађаје, када су 1941. немачки окупатори стрељали цивиле међу којима и су били ђаци и професори крагујевачке гимназије.

Венце крај споменика стрељаним ђацима и професорима положили су ђаци Прве крагујевачке гимназије, председница Владе Србије Ана Брнабић, председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и изасланик председника Србије Милорад Вељовић, као и амбасадорка Савезне Републике Немачке у Србији Анке Конрад.

Молебан крагујевачким новомученицима служио је епископ шумадијски Јован са свештенством Шумадијске епархије.

Председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да цела Србија тугује на данашњи дан као и да је српски народ кроз историју на најтежи могући начин, својим страдањима, научио да на свету правде нема.

"Нема тог права које велики и силни нису у стању да погазе уколико мисле да то нешто чини њиховим интересима. То смо разумели и данас знамо да онолико колико је Србија снажна и колико је у стању да се бори за себе толико ће нама да буде добро. Нико ништа неће да нам поклони, за своју будућност мораћемо да се увек изборимо сами. И радићемо баш тако. Србија ће да се бори да сачува своју слободу и независност и да гради свој мир и да у миру обезбеди напредак за многе генерације. Да не дозволимо никада да нам се поново догоде тешка страдања каква смо имали", поручио је Орлић.

Након полагања венаца, централна манифестација "Велики школски час" одржана је традиционално у 11 часова, уз извођење поеме "Шум Шумарице" по тексту Дарка Цвијетића, у режији Марка Мисираче.

Крагујевачка трагедија је симбол страдања свих невиних жртава у Другом светском рату. Велики школски час одржава се од 1971. године уз поруку мира "Доста су свету једне Шумарице".

image
VV inauguration
banner