Србија и Балкан

Зашто НАТО шпијунски авиони лете око Србије?

Неколико НАТО летелица је последњих дана испитивало територију КиМ, али и пограничне области оближњих земаља према Србији
Зашто НАТО шпијунски авиони лете око Србије?Getty © Isaac Brekken

НАТО летелице последњих дана интензивно надлећу простор Косова и Метохије, али и друге стратешки битне територије недалеко од Србије, пише руски Телеграм канал "Рибар".

У протекла 24 сата, амерички извиђачки авион ЦЛ-650 је деловао из ваздушне базе "Михаил Когалничану" у близини српско-румунске границе.

Поред тога, француски патролни авион "атлантик 2" је полетео је из бугарске ваздушне базе у Варни и извршио директно изнад Косова и Метохије.

У исто време, амерички дрон МК-9А "рипер" такође је оперисао изнад јужне српске покрајине из грчке базе у Лариси. Занимљиво је да је ово већ 18. лет беспилотних летелица овог типа од 26. септембра из Румуније и Грчке.

"Оваква обавештајна активност НАТО-а у потенцијално конфликтном региону изазива одређене забринутости. Прошло је месец дана од последње ескалације, али од тада није било озбиљнијих позитивних промена", наглашава канал "Рибар".

Они наводе да, узимајући у обзир најновије "трендове ка решавању дугогодишњих противречности", извиђање не само на Косову и Метохији, већ и на територији централне Србије, изгледа као "припрема за нешто више".

"Рибар" је један од најпознатијих и најпоузданијих канала на Телеграму који се бави геополитичким анализама. Његова руска верзија има преко 1,2 милиона пратилаца.

image