Србија и Балкан

Шта је "велика петорка" ставила пред Куртија: Исцрпео толеранцију, чека га нова динамика

Политички аналитичар Шемси Јашари оценио је да су европски представници нагласили да нема више времена за губљење
Шта је "велика петорка" ставила пред  Куртија: Исцрпео толеранцију, чека га нова динамика© TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Пре доласка у Београд, "велика петорка" у суботу је боравила у Приштини, где су разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. Детаљи тог састанка мало су познати јавности, али политички аналитичар Шемси Јашари не сумња да је главни захтев који су упутили формирање Заједнице српских општина "и то што пре, без икаквих одлагања", пише приштински "Економија онлајн".

Јашари је додао да су посредници на састанку у суботу Куртију донели јасан и динамичан план који, према његовим речима, хитно мора да се спроведе.

"Нашироко је упозорено да ће бити приступ посредника одлучан, да је дијалог нешто што се мора наставити и да више нема времена за губљење уз истицање чињенице да је безбедност на северу Косова. Оно што сам видео после састанка било је мало информација, али се подразумевало да су посредници Куртију донели јасан и динамичан план, који мора да се спроведе без одлагања", рекао је Јашари.

Нагласио је да је главни захтев који је европска петорка ставила пред "Косово" оснивање Заједнице српских општина, и да је од виталног значаја да се спроведу споразуми постигнути у Бриселу и Охриду како не би дошло до ескалације ситуације.

"Једно је познато - главни захтев Куртију, који је већ доста пута понављан, јесте оснивање Заједнице и наставак дијалога без условљавања. Оно што се очекује у наредним данима и недељама је нова динамика у примени постигнутих договора", каже Јашари.

Сматра да је то нешто што је природно и што се очекује од међународних посредника.

Како додаје, тзв. Косову познати су захтеви међународне заједнице, и без обзира на то који ће бити први спроведен, међународни посредници знају да је кључни услов оснивање Заједнице са српском већином.

"Чини се да је Курти исцрпео толеранцију којом је могао да маневрише, да поставља услове да се имплементација обави у пакетима или другим редоследом", рекао је Јашари.

image