Србија и Балкан

Беба Лазар са КиМ код кума Вучића на пријему: Хиљадито дете рођено у болници у Пасјану

Истичући да је наталитет на Косову и Метохији већи него другде у земљи, председник Србије рекао је да ће лично крстити тромесечног Лазара Јанковића
Беба Лазар са КиМ код кума Вучића на пријему: Хиљадито дете рођено у болници у Пасјану© РТ Балкан

У Косовском поморављу пре три месеца рођен је Лазар Јанковић, јунак који је понео старо српско име, поставши хиљадита беба рођена у болници у Пасјану од отварања ове здравствене установе 2015. године. Њега и његову породицу данас је у Председништву у Београду угостио председник Србије Александар Вучић.

Са лептир машном, као да зна да је на пријему, Лазар није ни глас пустио нити заплакао током сусрета са председником.

Вучић, који је иначе кумовао Лазару и који ће га и крстити, рекао је да је до сад у породилишту у Пасјану рођено 1.045 деце, и да је наталитет на КиМ већи него у осталим деловима Србије. Коментаришући даље наталитет у Србији, председник је казао да стање јесте "ужасно", али да је мање ужасно него код Хрвата или Албанаца.

Председник је захвалио родитељима тромесечног Лазара и четворогодишње Уне што су их данас довели у Председништво и најавио да ће на крштењу бити кум малом Лазару. Додао је да Лазара неће моћи да крсте на територији Косова и Метохије, пошто, како је навео, вероватно не би могао да уђе на КиМ, али да то може да се обави и у неком месту у близини.

"Договорићемо се како да га крстимо. Патријарха ћемо питати да упути неког владику, а могао би и сам патријарх да крсти Лазара ако буде желео, питаћемо га", рекао је Вучић.

Констатујући да се на Косову опет родио Лазар, председник је питао родитеље малог Јаковића да му кажу како може држава да им помогне.

На питање председника како породица Јанковић живи у Косовском Поморављу, отац Никола је одговорио да "није толико лоше, чим живе на свом огњишту". 

Лазар је рођен 25. јула 2023, а тада је његова породица изразила жељу да детету име да лично председник Србије из захвалности за његово залагање за отварање породилишта у Пасјану, али и за укупну помоћ српском народу на КиМ.

"Хвала председнику који ће крстити нашег сина. Ми смо веома поносни, велика нам је била част. Прво нисмо веровали да је то стварно, а онда кад смо схватили да јесте, били смо пресрећни. Сви људи на КиМ су срећни и поносни на нас", рекла је мајка Тамара за РТ Балкан.

Мали Лазар је од Председништва добио поклон, док је породица Јанковић Александру Вучићу даровала икону.

image