Србија и Балкан

Фајон о приступању БиХ Европској унији: Разговори да почну до краја године

Сада је политички тренутак да ЕУ постане снажнија и уједињенија због геополитичке ситуације, рекла је словеначка министарка спољних послова
Фајон о приступању БиХ Европској унији: Разговори да почну до краја године© FOTO TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINŠEK

Аустрија, Хрватска и Словенија желе да Брисел у идућа два месеца отпочне разговоре с Босном и Херцеговином око њеног пријема у Европску унију, рекла је словеначка министарка спољних послова Тања Фајон након годишњег редовног састанка подунавских земаља одржаног у Брду код Крања.

"Ми имамо заједнички циљ да разговори ЕУ и БиХ око приступања почну до краја ове године. Радимо напорно на томе", изјавила је Фајон.

Она је додала да су Аустрија, Хрватска и Словенија велики пријатељи проширења ЕУ и да је сада политички тренутак да ЕУ крене према новом проширењу, па да Европа постане снажнија и уједињенија због геополитичке ситуације.

Аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг додао је да све земље кандидати морају имати једнак статус.

"Не желимо да имамо две класе земаља кандидата. Била би грешка да сматрамо неке кандидате повлашћенијима", док, како је навео, земље западног Балкана годинама стоје у чекаоници.

Брисел је дао статус кандидата Украјини, Молдавији и БиХ након почетка сукоба у Украјини у фебруару прошле године. БиХ је у децембру 2022. добила статус кандидата за чланство, али преговори још увек нису почели.

image
VV inauguration
banner