Свет

Пријем до 2030. више није у игри? Португалија против фиксних рокова за проширење ЕУ

Одлуке у ЕУ доносе се једногласно, а Португалија није одушевљена идејом фиксног рока за пријем нових чланица
Пријем до 2030. више није у игри? Португалија против фиксних рокова за проширење ЕУGetty © Gabriel Kuchta / Stringer

Проширење ЕУ не би требало да има фиксне рокове, али њене институције морају да буду реформисане како би се прилагодиле новим чланицама, посебно када је реч о доношењу одлука, али је такође неопходно да кандидати раде свој домаћи задатак, саопштила је португалска влада.

"Није мудро постављати фиксне или врло одређене распореде. Процес проширења заснива се на заслугама кандидата и на процени њиховог капацитета и испуњености критеријума из Копенхагена", рекао је државни секретар за европске послове Тијаго Антунес.

Говорећи на саслушању парламентарног одбора за питања ЕУ уочи неформалног састанка Европског савета у петак у Гранади, у Шпанији, Антунес је рекао да ће проширење ЕУ бити "централни део" састанка, преноси "Еурактив".

"То је апсолутни приоритет, који је из суштински геополитичких разлога добио нови значај, како за земље западног Балкана које су најдуже чекале, тако и за источни трио Украјине, Молдавије и Грузије", рекао је он.

Крајем августа, председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да жели да Европа буде спремна за проширење до 2030. године.

Берлин и Париз деле амбицију за рок до 2030. под условом да се у ЕУ спроведу неопходне институционалне реформе, као што је смањење захтева за једногласност у доношењу одлука.

Међутим, политичари у Берлину инсистирају на томе да се одређене државе чланице, наводећи Пољску као пример, противе овим реформама упркос томе што су истовремено жестоки заговорници тренутног чланства Украјине у ЕУ.

"Постоји консензус да је проширење улагање у мир, безбедност и стабилност у Европи", рекао је Антунес. "Желимо да се то догоди, надамо се што је пре могуће", додао је он.

Португалија сматра да је потребно убрзати рад који ће омогућити ово проширење, како за земље кандидате, тако и за саму Европску унију како би обе стране биле спремне када тај тренутак дође. "Земље кандидати морају да убрзају процес реформи, посебно у погледу владавине права, што је суштински и основни аспект", објаснио је Антунес.

"Такође, наша обавеза је да пружимо техничку помоћ и помогнемо земљама кандидатима у овом изузетно захтевном процесу припреме и интеграције у правне тековине Заједнице", додао је државни секретар.

Теже са 35, 36 држава чланица

У међувремену, Антунес је истакао да је потребна реформа ЕУ како би се прилагодиле новим државама чланицама.

С обзиром да је доношење одлука "већ прилично тешко са 27, потешкоће ће бити још веће са потенцијално 35 или 36 чланица", објаснио је он.

"Потребно је размислити шта треба да се промени како бисмо могли ефикасно да функционишемо са више држава чланица и више различитих држава чланица", рекао је он.

Проширење ће утицати на три различита нивоа: "на институционалном нивоу, процеса доношења одлука; на главне европске политике као што су Заједничка пољопривредна политика или Кохезиона политика; и на нивоу буџета, са значајним буџетским импликацијама", додао је он.

Проширење "неће бити без трошкова" и то ће "морати да се предвиди у расправи о следећем вишегодишњем финансијском оквиру", рекао је Антунес.

image