Србија и Балкан

Кад су деца претња за родитеље: РТ Балкан истражује све учесталијe случајеве насиља у Србији

Стручњаци појашњавају за РТ Балкан зашто је повећано насиље код најмлађих, као и ко сноси одговорност за њихово понашање
Кад су деца претња за родитеље: РТ Балкан истражује све учесталијe случајеве насиља у СрбијиGetty © Spencer Platt

Од 1. августа до данас канцеларија заштитника грађана формирала је 126 "предмета" који се односе на права детета и заштиту деце, међу којима је најбројније угрожавање здравља деце од стране институција, друге деце или родитеља. Међутим, оно што је новина према речима омбудсмана Зорана Пашалића, је да су родитељи све чешће угрожени од стране деце.  

"Све оне пријаве које смо имали односе се на угрожавање здравља деце од стране разних институција које се баве образовањем и васпитањем, или од саме деце према деци, или родитеља према деци. На жалост оно што је нов податак, а то је угрожавање деце према родитељима", изјавио је он.

Пашалић је додао да су најчешћа ризична места школе, било које место сусрета школских другова и вршњака, а онда свакако и породице.

Ко су жртве а ко починиоци?

Правни експерт за насиље у породици др Слађана Јовановић за РТ Балкан каже да се оно раније односило на негативно и понављајуће понашање према старима који су физички немоћни, невидљиви и занемарени и који пријаве да су жртве тек кад им је догорело до ноката. 

"У суду има и тога да деца, говоримо о старијим малолетницима, буду насилна према родитељима. Углавном су то проблематична деца која долазе из дисфункционалних породица у којима се практикује насиље, или имају само једног родитеља који нема адекватне капацитете или су превише заштитнички према деци", додајући да деца починиоци насиља "имају лош успех у школи, редовно одсуствују, неретко користе алкохол или психоактивне супстанце и осетљиви су на забране".

Насиље се, како наглашава, углавном врши над мајком, мада може да буде и над браћом, сестрама, бабама и дедама.

"Одговор суда је да се у таквим случајевима уведу строже васпитне мере, попут посебне обавезе редовног похађања школе и преписивање групних или индивидуалних третмана у циљу превазилажења поремећаја у понашању, као и појачан надзор органа старатељства или родитељства", набраја проф. Јовановић.

Од дечјих права до родитељских обавеза

Саветница за васпитање Биљана Грбовић из Новог Сада за РТ Балкан каже да је не изненађују ови подаци, као и да ако се овај тренд настави, очекује да се ситуација значајно погорша.

"Као неко ко свакодневно држи предавања у свим градовима Србије, упозната сам са начином размишљања родитеља, њиховим уверењима и ставовима. Убеђена сам да се над нама врши манипулација са том причом о дечјим правима, заменом ауторитета и наметањем кривице родитељима", објашњава.

Она каже да се том агендом да дете треба да се штити од родитеља, те да ће свака оштра реч да их сломи, и дошло до тога да се родитељи сада плаше своје деце, да трпе омаловажавања, психичка малтретирања, крађе, неретко и батине, а да малишани стичу позицију моћи.

Наводи случај који најбоље илуструје понор у коме се српска породица налази - да је девојчица загрлила мајку и том приликом јој скинула златни ланчић са врата, а да је дечак ударио мајку јер му није купила телефон.

"Престали смо да верујемо у постојање Бога, удаљили се од исправне трасе, изгубили јасноћу и вертикалу како треба да функционише породица, тражимо модерна, брза и софистицирана решења која очигледно имају контраефекат, јер добијамо егоистичну, себичну, мање способну децу, без идеала и воље за радом", закључује она.

Саша Стефановић, директор Мреже организација за децу Србије за РТ Балкан истиче да деца никада не могу да буду крива и да је одговорност увек на одраслима.

"Деца су мање емпатична као последица мањка игре напољу а више дигиталних уређаја и друштвених мрежа, па су спремнија да улазе у конфликте. А у друштву у коме нема солидарности и праведности, док се истиче материјално, све то деца виде, некритички понављају и на крају, само осликавају доминантно стање у друштву", поручио је.

Према његовим речима, сви они који говоре да су већа права деце довела до повећања насиља су или малициозни или интелектуално лењи, те ад никако не треба мешати "права и обавезе, јер су то различите, неповезане ствари".

image