Србија и Балкан

Опљачкана црква у повратничком селу Осојане на КиМ

У цркви је извршена преметачина и однета мања количина металног новца
Опљачкана црква у повратничком селу Осојане на КиМ© FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Непознате особе опљачкале су протекле ноћи православну цркву Светог Архангела Гаврила у Осојанима код Истока, потврдио је за РТС парох осојански, свештеник Далибор Којић. Четири маскиране особе око два сата после поноћи украле су бакарне олуке и мању количину металног новца. Пљачка је примећена јутрос.

"Провалили су у цркву, извршили преметачину и однели мању количину металног новца. Узели су и прибор за причешће болесника", навео је Којић.

Осојане је, иначе, повратничко село у коме живи неколико стотина Срба. 

"Србе овог метохијског села веома је узнемирила ова вест, посебно јер су као повратници честа мета напада албанских екстремиста, узурпатора, пљачкаша, у крају који је готово потпуно етнички очишћен од Срба и цркве представљају места око којих се окупљају и осећају заштиту и мир", наводи Канцеларија за КиМ.

Посебно забрињава, истиче Канцеларија, то што се пљачка десила након противправног протеривања игумана манастира Девине воде, као и прекопавања српских гробаља и костију у Косовској Митровици.

"Све то указује да је реч о системском покушају затирања и скрнављења свега српског на простору Косова и Метохије. У периоду тешке кризе и све неизвеснијег живота за Србе на простору Косова и Метохије, уместо смиривању тензија, сведочимо покушају системског урушавања српског постојања на КиМ", навела је Канцеларија.

Срамно је, истиче се у саопштењу, да се у срцу Европе суочавамо са протеривањем свештеника, прекопавањем српског гробља и српских костију, као и нападима на вернике и објекте Српске православне цркве.

"Све ово говори да је приштински режим директан саучесник, а међународна заједница неми посматрач у покушају тихог протеривања Срба са прагова њихових домова, јер се ништа не предузима, како би се ова злодела спречила", указала је Канцеларија за КиМ.

image