Србија и Балкан

Проевропско истраживање: Већина грађана Србије Америку сматра непријатељем

Будућност односа две земље, како мисле грађани, највише зависи од решавања питања КиМ, али и од уласка Србије у ЕУ
Проевропско истраживање: Већина грађана Србије Америку сматра непријатељем© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ bg

Већина грађана Србије Америку сматра непријатељем, показало је истраживање Института за европске послове у сарадњи са истраживачком кућом "Смарт плус рисрч", које је на свом профилу на друштвеној мрежи "Икс" објавио директор Наим Лео Бешири.

Испитивање је спроведено у периоду од 11. до 29. маја 2023. године на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника на територији Републике Србије, без Косова и Метохије.

"Чак 39 одсто грађана сматра да је САД непријатељ Србије, и међу њима чешће срећемо млађе и средовечне испитанике (од 18 до 44 године), док је оних склонијих да Америку доживљавају као пријатеља Србије само 16 одсто (преовлађују испитаници старости од 45 до 59 година). У овом истраживању САД је као пријатеља Србије оценио најмањи проценат испитаника у односу на анкете из претходних пет година", навео је Бешири.

Односи између Сједињених Америчких Држава и Србије од грађана су свеукупно добили тројку, будући да су на скали од 1 до 5 односи оцењени просечном оценом 2.49. У односу на оцену која је "извучена" 2020. године, у овој години настављен је тренд благог пада.

Када је у питању будући однос Србије и САД, мишљења су подељена: мањи проценат испитаника (28 одсто) верује да ће односи ове две земље бити бољи, док 38 одсто њих није оптимистично и сматра да до побољшања неће доћи.

Бешири додаје да је приметан благи пораст у оптимизму у односу на претходну годину, када је забележен највећи проценат испитаника, који су сматрали да у будућности нема ништа од поправљања односа.

Грађани Србије сматрају да би односе Америке и Србије најпре поправило решење питања Косова и Метохије (17 одсто), затим улазак Србије у ЕУ (16 одсто), као и повратак "Косова" у надлежност Србије (15 одсто).

Сваки десети испитаник као услов за побољшање односа две земље види смену председника САД, док 9 одсто њих решење види у промени власти у Србији. Подједнак проценат испитаника (претежно градског становништва) наводи да би то омогућила и сарадња у области културе, спорта и образовања (9 одсто).

Четири петине грађана не верује да би посета америчког председника Џозефа Бајдена Србији, допринела поправљању односа. Само 16 одсто грађана имало је позитиван став по том питању, док се 22.8 одсто није изјаснило. Проценат испитаника који сматрају да би посета Џозефа Бајдена побољшала односе САД и Србије - најнижа је у односу на претходне анкете, мада је и проценат оних који о томе нису изнели највиши став.

Истраживање је показало и да је готово половина грађана, односно 46 одсто њих мишљења да је за Србију значајно да има добре односе и са Русијом и са Америком.

Односи са Русијом још увек за наше грађане имају убедљиву предност наспрам односа са САД, иако је, како Бешири тврди, приоритет Русији дало најмање испитаника у последњих шест година (29 одсто у односу на 45 одсто из 2018.). Једанаест одсто људи верује да је значајно имати добре односе са Америком, што је бољи резултат у односу на 5 одсто, колико их је било 2018. године.

Развијању односа са Москвом, највећи значај придају нове генерације, односно млади од 18 до 29 година, док су становници из урбаних подручја у већој мери за зближавање са Америком, у односу на испитанике из руралних средина.

Трећина грађана није успела да наведе ниједног политичара који највише ради на побољшању односа између Србије и САД, а од оних који су се изјаснили, највише њих одабрало је председника Александра Вучића (26 одсто), док је 6 одсто одабрало председницу владе Ану Брнабић. У мањем проценту, навођени су и Ивица Дачић, Драган Шормаз и Чедомир Јовановић.

image