Србија и Балкан

Исправљена историјска неправда: У Београду обележена 110. годишњица Брегалничке битке (ВИДЕО)

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања организовало је свечану церемонију поводом обележавања јубилеја битке
Исправљена историјска неправда: У Београду обележена 110. годишњица Брегалничке битке (ВИДЕО)© РТ Балкан/ Јелена Марковић

Велика историјска неправда је исправљена данас када је први пут свечано обележена 110. годишњица Брегалничке битке, навео је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председавајући владиног Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Никола Селаковић. 

Селаковић је оценио да данас славимо и евоцирамо сећање на те дане славе, поноса, жртве и љубави према отаџбини сведочи о нашој решености да, "негујући културу сећања, у нашој славној прошлости налазимо надахнуће за победнички дух у нашој будућности".

Како је навео Селаковић, и након 11 деценија одзвања питање: "Које је то било најмоћније оружје наших предака које је у немогућим условима успело да порази бројнијег и надмоћнијег непријатеља?".

"Одговор је само један, драга браћо и сестре. Био је то морал. Морал са великим 'М'. Битку и рат добио је гуњац и опанак српски, који је вековима уз гусле и десетерац припреман да ослобађа колевку Немањића, немањићке Србије и који је у ослобођењу био решен да плати сваку цену до последње капи своје крви", навео је Селаковић.

Према речима министра Селаковића, том претку, сељаку, тежаку, несаломивом и слободарском духу српском, посвећујемо ово вече и ову академију, "борећи се против нашег највећег непријатеља, највећег српског непријатеља, борећи се против заборава".

"Како рече једно бритко перо савремене српске књижевности: 'Дрво без коријена је балван'. А ми овде нисмо балвани, већ синови јунака са Брегалнице, који вечерас са њиховог имена скидају копрену заборава", нагласио је Селаковић.

Министар је истакао је да је његово задовољство још веће зато што су на свечаности присутна браћа из Битоља, Скопља, Куманова, са Косова и Метохије, из Републике Српске, западног Срема, источне Славоније, Крајине и Црне Горе.

Окупљенима се обратио и изаслник председника Републике Српске Милорада Додика, министар унутрашњих послова РС Синиша Каран који се осврнуо и на тешка времена кроз која данас пролази српски народ под разним притисцима.

Брегалничка битка се одиграла се 30. јуна 1913. на реци Брегалници, када је Бугарска, незадовољна исходом Првог балканског рата, напала српску војску изненада и без објаве рата, чиме је започет Други балкански рат.

Битка је завршена тријумфом српске војске 9. јула, након чега је потписан мировни уговор у Букурешту, којим је Вардарска Македонија ушла у састав Краљевине Србије.

Занимљиво је и да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти недавно имао замерку зашто Србија има Брегалничку улицу. Њему је, наиме, сметало што Србија слави победу над једном НАТО чланицом (Бугарском).

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања организовало је свечану церемонију поводом обележавања 110. годишњице Брегалничке битке. У оквиру церемоније, сви присутни могли су да посетити изложбу "Други балкански рат на фотографијама и документима", аутора проф. др Дејана Антића.

image