Србија и Балкан

Обележено 111 година од Кумановске битке; Селаковић: Срби и Македонци делили и добро, и зло (ФОТО)

Наши преци су у Македонију дошли да ослобађају своју браћу и сестре по крви и вери који су вековима трпели под османским ропством, нагласио је Селаковић
Обележено 111 година од Кумановске битке; Селаковић: Срби и Македонци делили и добро, и зло (ФОТО)© TANJUG/ Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић истакао је данас, на обележавању 111 година од Kумановске битке, да су српски и македонски народ много пута у историји делили и добро, и зло, преноси Танјуг.

Церемонија одавања почасти и полагања венаца, је одржана код Спомен костурнице на брду Зебрњак код Kуманова, у Републици Северној Македонији. Поред министра Селаковића, венце су положили председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, представници Министарства одбране и Војске Србије, посланици у Собрању Северне Македоније, као и представници градова и општина из Србије, политичких организација Срба у Северној Македонији и удружења за неговање традиција из Северне Македоније и Србије и грађани.

Селаковић је захвалио Влади Северне Македоније, Граду Kуманову, Општини Старо Нагоричане и свима који су омогућили обележавање овог великог догађаја из заједничке прошлости.

"Може се слободно рећи, да, као и пре 111 година, тако и данас, нико не разуме Македонце као што их разумеју Срби, нити ико разуме Србе као што их разумеју наша браћа и сестре из Македоније", рекао је Селаковић.

Kако је рекао, војска је 6. октобра 1912. године закорачила у Скопље први пут после 520 година.

"На црквама у том времену први пут су зазвонила звона и о томе сведочи и звоно у селу Довезенцу недалеко одавде од Kуманова које је било весник слободе", истакао је министар.

Он је нагласио да су наши преци овде дошли да ослобађају своју браћу и сестре по крви и вери који су вековима трпели под османским ропством.

"У тој доброј вери, ми смо дошли данас овде да се захвалимо онима који чувају вечну успомену и овај вечни дом наших предака који су изгинули у Kумановској бици, да кажемо да се данас заједнички боримо за мир, да се заједнички боримо за просперитет наших људи, наших жена, деце, старих, свих оних који са нама живе заједно и деле животни простор", рекао је Селаковић.

Додао је да се "у борби за мир и просперитет боримо за свако ново радно место, да се боримо да на трећим тржиштима и у трећим државама, кроз Отворени Балкан и заједнички наступамо и јачамо наше привреде и да заједнички видимо будућност у европској породици и заједници народа којој смо припадали и пре 111 година, којој припадамо и данас и којој и културолошки и цивилизацијски припадаћемо и у будућности".

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је захвалио Северној Македонији и "браћи Македонцима што смо у прилици да, заједно са руководством Србије и заједницом Срба у Македонији и њиховим удружењима обиђемо сва места наших успеха".

"Посебну част желим да изразим у име руководства Републике Српске, председника Републике, Народне скупштине, Владе на прилици да будем овде заједно са свима вама и да одамо пошту див-јунацима који су пример за наше будуће бивствовање", истакао је Стевандић.

Он је истакао да српска култура не познаје границе, као и да је повезаност македонског и српског народа је велика и моћна уз обећање да ће чувати "оно што је наше, без да угрожавамо туђе".

"Увек ћемо неговати слободарски дух самопоштовања који нас је знао скупо коштати, али омогућио је да покажемо снагу свога народа и наше културе", нагласио је Стевандић.

image